Aktualności Doradcy Smaku

gotowe-danie

Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49

Wołowina jest doskonałą alternatywą dla popularnego drobiu i wieprzowiny. Dlatego warto od czasu do czasu się na nią skusić i podelektować jej wybornym smakiem. 

Wołowina ze względu na to, że jest droższym mięsem od drobiu i wieprzowiny, rzadziej pojawia się na polskich stołach. Powszechnie panuje również przekonanie, że mięso wołowe ciężko odpowiednio przyprawić, aby nabrało aromatu i nie straciło soczystości. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na klasyczne podanie wołowiny, która duszona razem z suszonymi grzybami, idealnie nadaje się do serwowania podczas uroczystych obiadów.  Z dodatkiem cebuli, czosnku i czerwonego wina smakuje wyjątkowo, a podana z kluskami kładzionymi prezentuje się bardzo apetycznie. Takiego dania nie powstydzi się nawet najlepszy kucharz. 

Wołowina duszona z suszonymi grzybami

Składniki dla 4 osób:
Rozmaryn Prymat
Przyprawa do wołowiny Prymat
Udziec wołowy – 800 g
Jajka – 2 sztuki
Mąka pszenna – 400 g
Grzyby suszone – 40 g
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Czerwone wino – 150 ml
Musztarda rosyjska Prymat – 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat – 1 łyżka
Sos pieczeniowy ciemny Kucharek
Olej słonecznikowy Familijny
Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Wołowinę kroimy na 3 duże kawałki, posypujemy przyprawą do wołowiny, polewamy olejem słonecznikowym (2-3 łyżki). Mięso smażymy dokładnie z każdej strony w wysokiej temperaturze. Do smażenia mięsa nie używany dodatkowego tłuszczu.
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i również kroimy. Do drugiego garnka (najlepiej głębokiego) wlewamy odrobinę oleju i smażymy na niej cebulę i czosnek. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy namoczone wcześniej grzyby.
Garnek po smażeniu mięsa zalewamy czerwonym winem i doprowadzamy do wrzenia. Dzięki temu wino „zbierze” z patelni wszystkie smaki po smażeniu mięsa. Wino dolewamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy kluski kładzione: mąkę pszenną łączymy z jajkami, dodajemy trochę wody (dla konsystencji), sól oraz szczyptę roztartego w dłoni rozmarynu. Masę dokładnie mieszamy. Kluski formujemy „odcinając” je łyżką i kładąc bezpośrednio do garnka z wrzącą osoloną wodą, od czasu do czasu mieszając. Od momentu, gdy kluski wypłyną gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Ugotowane kluski przekładamy na talerz. Możemy je skropić odrobiną oleju, aby się nie skleiły. Mięso wyjmujemy z garnka. Przygotowujemy sos: sos pieczeniowy ciemny łączymy z niewielką ilością wody. Jeżeli chcemy, żeby sos był rzadszy dodajemy większą ilość wody. Sos dodajemy do wywaru z gotowania mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie blendujemy całość bezpośrednio w garnku na gładką masę. Dodajemy musztardę rosyjską i musztardę francuską, dokładnie mieszamy i gotujemy około 5 minut. Wołowinę kroimy w plastry i wkładamy z powrotem do garnka, gotujemy jeszcze około 5 minut. Wołowinę podajemy z kluskami kładzionymi i aromatycznym sosem.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    dobra wołowinka, palce lizac

Dodaj komentarz