Aktualności Doradcy Smaku

6_fit-800-600

Przepis dnia V: Sałatka z łososiem i sosem chrzanowym, odc. 47

Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną i niesamowicie aromatyczną sałatkę z łososia w sosie chrzanowym. Połączenie dyni z groszkiem zielonym nada jej piękny i apetyczny kolor.

Sałatki to jedne z takich dań, które można bardzo szybko przygotować i wykorzystać do tego dostępne w kuchni składniki. Co więcej, są idealną propozycją smacznego i lekkiego posiłku, którym można delektować się samemu lub w towarzystwie znajomych. Jeśli znudziły się Wam dotychczas przygotowywane sałatki, to przedstawiamy pomysł na sałatkę z łososiem i sosem chrzanowym. Głównym jej składnikiem jest zdrowy i pełen witamin łosoś. Świeża ryba powinna być w środku różowa. Warto też pamiętać o tym, żeby piec łososia w niższych temperaturach, dzięki czemu nie utraci swojej soczystości. Z łososiem idealnie komponują się dynie, groszek zielony i kapary, które nadają sałatce apetyczny wygląd. Sos chrzanowy stanowi dopełnienie tak przygotowanej sałatki, która zyskuje wyrazisty smak.

 

Sałatka z łososiem i sosem chrzanowym


Składniki dla 3 osób:
Pieprz cytrynowy Prymat
Gorczyca biała Prymat – 2 łyżki
Cebula suszona Prymat
Łosoś filet – 450 g
Groszek zielony – 100 g
Cytryna – sok z ½ sztuki
Szalotka – 3 sztuki
Czosnek świeży – 1 ząbek
Kapary Smak
Śmietana 36% – 150 ml
Chrzan tarty Smak – 2 łyżki
Masło
Dynia – 400 g
Sól morska Prymat


Sposób przygotowania:

Dynię i 2 szalotki kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek i szalotkę. Z ryby usuwamy skórę, oczyszczamy ją z ości i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym i świeżo mieloną solą morską. Odcinamy skórę z łososia i oczyszczamy go z ości. Kroimy na 3 kawałki, posypujemy pieprzem cytrynowym oraz odrobiną soli. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 12 minut. Pokrojoną dynię dodajemy do czosnku i cebuli, podlewamy odrobiną ciepłej wody, doprawiamy suszoną cebulą i dusimy razem. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy: 2-3 łyżki gorczycy wsypujemy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cienko pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dodajemy lekko rozdrobnione kapary, śmietanę i odsączoną gorczycę. Dodajemy 2 łyżki chrzanu oraz kilka kropli soku z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Do podduszonej dyni dodajemy zielony groszek oraz 1 łyżkę masła. Na talerz wykładamy sałatkę z dynią i groszkiem, na niej układamy łososia i polewamy sosem chrzanowym. Możemy podać z cząstką cytryny.


Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz