Aktualności Doradcy Smaku

prymat-10.07.2015180330

Wołowina na polskich talerzach i w polskiej odsłonie

Chociaż wołowina jest jednym z najzdrowszych mięs to na polskich stołach wciąż rzadko się pojawia. Powodem takiego stanu rzeczy jest jej zbyt wysoka cena w stosunku do drobiu, jak również przeświadczenie, że mięso wołowe ciężko w odpowiedni sposób przyprawić. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na wołowy stek lub gulasz, aby w ten sposób urozmaicić nasze menu. Wołowina jest ciekawą alternatywą dla tak popularnego drobiu czy wieprzowiny.

Droga, trudna do przyrządzenia i … twarda! Są to trzy, najczęściej pojawiające się mity na temat mięsa wołowego, które należy obalić. Po pierwsze w tym momencie, różnica cenowa pomiędzy wołowiną a wieprzowiną, nie jest już tak duża jak dawniej, a z tańszych części wołowiny jak łopatka czy szponder można przygotować wiele pysznych dań, np. gulasz, bulion czy popularne kotlety mielone. Warto też tutaj podkreślić, że to właśnie wołowina jest szczególnie wartościowym mięsem dostarczającym naszemu organizmowi wiele podstawowych właściwości odżywczych, w tym białka, minerały i witaminy. 

Sztuka przyprawiania wołowiny

Co więcej, sposób przyrządzenia tego mięsa nie różni się w żaden sposób od przyprawiania innych gatunków mięs. Wystarczy jedynie wybrać odpowiednio skomponowaną mieszankę ziół i przypraw, która nada daniu wspaniały zapach, apetyczny wygląd, doskonały smak. Idealną propozycją dla zabieganych jest Przyprawa do mięs Prymat. Połączenie aromatycznego rozmarynu, oregano i natki pietruszki z intensywną papryką ostrą i czarną papryką daje doskonały efekt w postaci smacznego i odpowiednio przyprawionego mięsa. Podczas zakupów należy zwrócić szczególną uwagę na wybór świeżego mięsa. Można też poprosić rzeźnika, czy osobę obsługującą dział mięsny o poradę w wyborze odpowiedniej części mięsa do potrawy, którą planujemy przyrządzić. Świeże mięso wołowe jest intensywnie czerwone i sprężyste. Warto też pamiętać o tym, aby duszone lub gotowane mięso przyprawiać pod koniec. W ten sposób unikniemy sytuacji, w której sok z mięsa wycieknie, a danie straci soczystość.

 

Co do czego?

Mięso wołowe daje dużo kulinarnych możliwości. W kuchni amerykańskiej wykorzystywane jest ono głównie do przygotowania hamburgerów. Natomiast na polskich talerzach szczególnie popularny jest rosół wołowy i gulasz. Jednak wołowina należy do bardzo uniwersalnych mięs, które doskonale smakuje zarówno gotowane, smażone, duszone, pieczone czy grillowane. Wykorzystując wołowinę w kuchni warto pamiętać o tym, która jej część do czego pasuje najlepiej.


Buliony i wywary: najlepiej wybrać szponder wołowy, mostek lub karkówkę
Gulasz: żeberka, łopatka, antrykot czy goleń, mało popularna karkówka
Steki: polędwica, ligawa, tzw. polędwica cygańska, antrykot, rostbef

 

        

Wołowina w polskiej kuchni

Aby przygotować klarowny i esencjonalny rosół najlepiej wybrać szponder wołowy. Chociaż czas jego przygotowania będzie nieco dłuższy niż np. ugotowanie rosołu z drobiu, to jednak efekt końcowy będzie rewelacyjny i jego smaku nie powstydzi sią żaden kucharz.

Jeśli na rodzinny obiad chcemy przygotować gulasz wołowy to warto sięgnąć po udziec lub szponder. Ten pierwszy będzie doskonałą alternatywą dla osób, które posiadają nieco więcej czasu na wyczarowanie pysznego obiadu. Aby jednak powstały gulasz był miękki warto pokroić mięso w równe kawałki. W ten sposób mięso równomiernie się obsmaży i ugotuje. Aby wzbogacić smak potrawy można do niego dodać cebulę, grzyby i warzywa według naszego gustu.

 

Popularne i lubiane przez Polaków kotlety mielone to poniekąd połączenie naszej tradycyjnej kuchni z amerykańską, gdzie właśnie z wołowiny przygotowuje się hamburgery. Chociaż kotlety mielone najczęściej są robione z wieprzowiny można pokusić się o to, aby przygotować je z wołowiny. Wystarczy kupić tańsze części tego mięsa, jak łopatkę czy mostek, aby smaczne kotlety pojawiły się podczas niedzielnego obiadu na naszym stole.

Kolejnym uwielbianym w polskiej kuchni daniem są zrazy wołowe zawijane. W tradycyjnej wersji kojarzone są przede wszystkim z ogórkiem kiszonym, jednak wykorzystane dodatki zależą głównie od naszego smaku i kulinarnych inspiracji.

Co kraj, to obyczaj – wołowina w różnych zakątkach świata

Na bazie wołowiny można przygotować wiele smacznych potraw, które są znane i lubiane na całym świecie. Jakie dania można przygotować z wołowiny?
• Carpaccio – przysmak włoski, w tradycyjnej formie przygotowuje się je z surowej polędwicy wołowej, rozbitej na cienkie plasterki z dodatkiem oliwy, parmezanu, ziół.
• Tatar – znany i popularny w całej Europie, w zależności od regionu podawany jest w bardziej ostrym lub łagodnym wydaniu.
• Befsztyk wołowy – kojarzony głównie z krótką obróbką termiczną, która zależy od grubości porcji mięsa. Befsztyk doprawiany jest najczęściej pieprzem i ziołami.
• Boeuf Bourguignon – klasyczne danie w kuchni francuskiej, z rozpływającą się w ustach wołowiną w sosie winnym.
• Strogonow – danie powszechnie znane w Rosji, które szybko zostało zaadoptowane przez inne kraje. Początkowo przygotowywane z mięsa wołowego, później również wieprzowego.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Pieczona polędwica wołowa

Składniki:
ok. 1 kg oczyszczona z błon środkowa część polędwicy wołowej
3 łyżki masła

Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
20 g Przyprawy do mięs Prymat
2 łyżki sosu sojowego
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
Przygotować składniki, mięso umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią polędwicę i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć masłem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C w zależności od ulubionego stopnia wypieczenia polędwicy. Po upieczeniu mięso przełożyć na deskę, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry i skropić powstałym podczas pieczenia sosem.

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    lubię wołowinkę,i od czasu do czasu pojawia się u mnie w kuchni :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Przepis konieczny do wypróbowania.

Dodaj komentarz