Aktualności Doradcy Smaku

ostatnie

Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46

Mówisz hamburger, myślisz niezdrowe jedzenie? Dzisiaj przedstawiamy pomysł na domowe, jarskie hamburgery, które nie tylko będą zdrowe, ale też smaczne! Zanim jednak do tego przejdziemy, opowiemy historię hamburgerów, bo jak się okazuje wcale nie pochodzą one z Ameryki.

Chociaż hamburgery kojarzą się nam głównie z Ameryką, to jednak pochodzą za naszej zachodniej granicy. To właśnie Niemcy jako pierwsi, już w XV wieku zaczęli przygotowywać hamburgery, których nazwa wzięła się od siekanych kotletów wołowych, nazwanych później „hamburskimi”. Z czasem do hamburgerów zaczęto dodawać także ser i taką wersję nazwano cheeseburgerem. Dzisiaj można znaleźć różne modyfikacji klasycznego hamburgera, które różnią się jedynie gatunkiem podawanego mięsa.

Dla wszystkich miłośników hamburgerów przedstawiamy nową ich propozycję, a w niej zamiast wołowiny … ciecierzycę. Brzmi zdrowo, a w dodatku pysznie smakuje. Warto pamiętać, że ciecierzyca nie tylko podnosi odporność organizmu, ale też poprawia wygląd włosów czy paznokci.

Jeśli zatem znudziły się Wam hamburgery w swojej tradycyjnej formie, skuście się na te z ciecierzycą!

Kotlety z ciecierzycy

Składniki dla 4 osób:

• Przyprawa do dań z fasoli Prymat
• Kminek mielony Prymat
• Czosnek staropolski Prymat
• Majonez – 4 łyżki
• Ciecierzyca – 400 g
• Cebula – 1 sztuka
• Jajko – 1 sztuka
• Natka pietruszki
• Ogórki kwaszone Smak – 4 sztuki
• Suszone pomidory Smak – kilka sztuk
• Bułki do burgerów – 4 sztuki
• Bułka tarta Prymat
• Olej rzepakowy Familijny
• Warzywa do burgerów – sałata, pomidorki koktajlowe


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 12 godzin. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie i jak ostygnie rozdrabniamy dłońmi. Dodajemy do masy jajko oraz pokrojone w cienkie paseczki pomidory suszone (ok. 5-6 sztuk).
½ cebuli kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki szatkujemy. Tak przygotowane składniki również dodajemy do masy.
Masę doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, kminkiem mielonym i całość mieszamy.
Formujemy burgery wielkości dłoni o grubości około 1 cm i obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i smażymy burgery po około 2-3 minut z każdej strony. Po obsmażeniu przekładamy burgery do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Na ostatnie 3 minuty wkładamy do piekarnika bułki do burgerów, aby się zagrzały i zarumieniły. W międzyczasie szykujemy sos: do majonezu dosypujemy czosnek staropolski i dokładnie mieszamy. Ogórki kwaszone kroimy wzdłuż w plastry, a pozostałą ½ cebuli w cienkie pióra.
Burgery wraz z bułkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy następująco: dolną bułkę do burgera smarujemy sosem, następnie kładziemy listki sałaty, plastry ogórka, 2 suszone pomidory i cebulę. Następnie kładziemy burgera i przykrywamy górną bułką również posmarowaną sosem. Burgery przebijamy patyczkiem do szaszłyka z nabitym pomidorkiem koktajlowym.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    FAJNE KOTLETY,NA PEWNO SMACZNE I ZDROWE.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    uwielbiam hamburgery:)szczególnie amerykańskie

Dodaj komentarz