Aktualności Doradcy Smaku

zol_9770

Przepis dnia V: Spotkanie Mazura z góralką, odc. 45

 

Warto być odważnym w kuchni i łączyć z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Najlepszym tego przykładem jest przepis na „Pstrąga wędzonego z bryndzą”, a inaczej mówiąc „Spotkanie Mazura z góralką”. Oryginalny smak gwarantowany!

 

Dzisiejsze danie jest przykładem na to, że odwaga i kreatywność w kuchni jest czymś niezwykle ważnym. Czasami warto sięgnąć po ciekawe rozwiązania i połączyć z pozoru nie pasujące do siebie smaki. Satysfakcja z takiego eksperymentalnego dania, które okaże się niesamowitym odkryciem kulinarnym dla nas i naszych najbliższych jest nie do przecenienia.

Dzisiaj mamy dla Was wariację na temat polskich smaków – połączenie produktów z południa i północy Polski, ryby z górskim serem.

 

Czy wiesz, że cytryna nabierze niezwykłej intensywności aromatu, gdy się ją lekko podsmaży lub zgrilluje.

Warto też pamiętać, że sosy na zimno najlepiej mieszać w misce z pozostałymi produktami przed podaniem na talerz.

Spotkanie Mazura z góralką

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g szparagów konserwowych
  • 200 g pstrąga wędzonego
  • 4 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
  • 150 g ugotowanego makaronu
  • Patisony marynowane Smak
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 125 g sera bryndza
  • Cytryna
  • Ser dżiugas
  • Pieprz czarny w młynku Prymat
  • Kurkuma mielona Prymat
  • Przyprawa do dań z makaronu Prymat
  • Cząber Prymat

 

Przygotowanie:

Cytrynę kroimy w ćwiartki, a szparagi w małe kawałki (kilka sztuk zostawiamy do podania). Wrzucamy cytrynę na podgrzaną patelnię aby lekko ją podgrilować. Wykrajamy z ryby 2 filety. Usuwamy skórę. Jeden filet ryby łączymy z bryndzą i słodką śmietaną, miksujemy na gładką masę. Łączymy masę rybną z ugotowanym makaronem. Drobno siekamy zielony pieprz. Dodajemy szparagi do makaronu, przyprawiamy przyprawą do makaronu, cząbrem, kurkumą. Dodajemy zielony pieprz i całość delikatnie mieszamy.

Układamy na talerzu resztę szparagów, na nich układamy sałatkę makaronową, posypujemy świeżym pieprzem z młynka. Na koniec ścieramy na tarce odrobinę sera dżiugas, układamy kawałki ryby z drugiego fileta, ozdabiamy patisonami. Na koniec dekorujemy grillowaną cytryną.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz