Aktualności Doradcy Smaku

zol_9621

Przepis dnia V: Sałatka z wołowiny z makaronem sojowym, odc. 44

 

Odkrywamy smaki Azji przygotowując wyrazistą w smaku Sałatkę z wołowiną z makaronem sojowym.

Nie wiecie, co przygotować na spotkanie ze znajomymi? Sałatka przygotowana na sposób azjatycki będzie znakomitym rozwiązaniem. Nie tylko oryginalnie smakuje, ale też świetnie wygląda, a co najważniejsze szybko się ją przygotowuje. Do jej przyrządzenia potrzebujemy kilka pikantnych przypraw, takich jak np. imbir, przyprawa curry i papryka ostra, które przeniosą nas w klimat tamtejszej kuchni. Do tego jeszcze m.in. kawałek krótko obsmażonej wołowiny, sok z limonki i makaron sojowy lub ryżowy oraz garść soczystych warzyw. Połączone w całość dadzą nam wyjątkową sałatkę, która z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Jeśli nie przepadacie za wołowiną to do sałatki możecie użyć z powodzeniem innego mięsa,  jak np. kurczaka czy indyka.

 

Sałatka z wołowiny z makaronem sojowym

Składniki dla 2 osób:

  • 80 g rostbefu wołowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok z ½ sztuki limonki
  • 1 łyżka miodu
  • Cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka Musztardy francuskiej Prymat
  • 2 sztuki pomidora
  • Ogórek
  • Cukier
  • 2 łyżki Przyprawy do zup i potraw w płynie Kucharek
  • 2 garści makaronu sojowego (lub ryżowy)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • Papryka ostra Prymat
  • Imbir mielony Prymat
  • Przyprawa curry Prymat

 

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy z tłuszczu. Kroimy mięso na dość cienkie plasterki w poprzek włókien (można również marynować w całym kawałku, ale przygotowanie trwa dłużej).

Przygotowujemy marynatę: łączymy przyprawę curry, paprykę ostra mieloną, imbir, posiekany w drobne plasterki ząbek czosnku, dodajemy olej. Mięso marynujemy, odstawiamy na chwilę. Makaron sojowy zalewamy wrzącą wodą, ostawiamy na 3-4 minuty.

Przygotowujemy sos: do 2 łyżek przyprawy do zup i potraw, dodajemy musztardę oraz miód. Do tego dodajemy sok z limonki oraz odrobinę oleju – całość mieszamy i rozgrzewamy patelnię.

Przygotowujemy sałatkę: kroimy ogórka (ze skórą, usuwając jedynie gniazda nasienne) w grube, skośne paski. Pomidora (bez gniazd nasiennych) kroimy w łódeczki (małe paseczki). Cebulę kroimy w grube pióra.

Wrzucamy mięso na patelnię i smażymy około 2-3 minut (nie musi być bardzo usmażone). Odlewamy wodę z makaronu. Do odcedzonego makaronu dodajemy pokrojone warzywa, dokładamy mięso, polewamy dwoma łyżkami sosu. Całość mieszamy, jeśli uznamy danie za mało słone możemy dodać przyprawę do sosów i zup. Dodajemy szczyptę cukru.

Przekładamy zmieszaną sałatkę na talerz, posypujemy grubo pociętym szczypiorem oraz dekorujemy kawałkiem limonki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Sałatka z wołowiny....do wypróbowania :)

Dodaj komentarz