Aktualności Doradcy Smaku

zol_8254

Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43

 

Zamiast smażyć – ugotuj rybę! Mamy dla Was pyszny sposób na przygotowanie zdrowego i lekkiego obiadu. Zapraszamy na Roladę z pstrąga z sałatką na ciepło.

 

Wśród najlepszych ryb słodkowodnych dostępnych na naszym rynku, na pierwszym miejscu znajduje się pstrąg. Zawiera on cenne kwasy omega 3, które są niezwykle potrzebne naszym organizmom. Poza tym ma smaczne mięso, które można przygotować nie tylko smażąc rybę, ale np. gotując. Pamiętajmy, że gotując zachowujemy soczystość, a także wiele cennych wartości odżywczych zawartych w pstrągu.

Dziś pstrąg gotowany w oryginalny sposób – owinięty w folię bez użycia wykałaczek przybierze nie tylko fantazyjny kształt roladek, ale i będzie wybornie smakował. Taki sposób podania z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, w tym dzieciom, które jak wiemy nie zawsze są chętnie podchodzą do ryb.

 

Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło

Składniki dla 2 osób:

  • 300 g pstrąga
  • 20 g masła
  • 60 g kaszy pęczak
  • 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Smak Natury Kucharek
  • 200 ml wina białego
  • Marchewka
  • Por
  • ½ selera
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz cytrynowy Prymat
  • Zioła prowansalskie Prymat
  • Cebula suszona Prymat

 

Przygotowanie:

Oczyszczamy rybę – wykrajamy ości, oddzielamy mięso od skóry.

Doprawiamy filety (od strony skóry) ziołami prowansalskimi, pieprzem cytrynowym, solą morską do smaku. Filety rybne zawijamy w roladki, a następnie w folię do żywności (aby kształtem przypominały cukierki). Przygotowujemy ciepłą sałatkę: kroimy selera, marchewkę oraz pora w kostkę.

W małym garnku rozpuszczamy masło.

Wstawiamy drugi garnek z wodą do ugotowania „cukierków z ryby” – doprawiamy wodę 2 łyżkami przyprawy do potraw i wlewamy trochę wina.

Do garnka z masłem wrzucamy warzywa i kaszę pęczak (objętościowo tyle kaszy pęczak, ile warzyw). Dodajemy suszoną cebulę, sól i pieprz, resztę wina i czekamy aż wino odparuje.

Rybę zawiniętą w folię wkładamy do wody z przyprawą do potraw na około 7 minut.

Do ciepłej sałatki kiedy odparuje wino dodajemy trochę wody i gotujemy około 10 minut.

Na talerz nakładamy ciepłą sałatkę, roladki wyjęte z folii i przecięte na pół, udekorowane świeżą natką pietruszki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz