Aktualności Doradcy Smaku

zol_0739

Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42

 

Włosi mają swoje ravioli i tortellini, Chińczycy wontony, Rosjanie pielmieni, a my pierogi. Nigdy się nie nudzą, bo za każdym razem mogą mieć inny farsz. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Dziś zapraszamy na wersję pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem.

 

Na słodko, na słono, pikantne albo łagodne. Świat pierogów rozpościera przed nami niewyczerpane możliwości łączenia smaków. A wszystko po to, by oryginalny smak zamknąć w pysznym i delikatnym cieście. Każdy kto mieni się być miłośnikiem pierogów szczególną uwagę zwraca nie tylko na farsz, ale i ciasto. Musi być wyjątkowo aksamitne i cienkie, aby w pełni cieszyć się ich smakiem. Z pozoru proste, jednak gdy przychodzi do przygotowania ciasta zaczyna się problem. Dlatego pamiętajcie, żeby po wyrobieniu ciasta odłożyć je na około 20 minut i dopiero po upływie tego czasu wypełniać ciasto przygotowanym farszem.

Dziś mamy dla Was propozycję pierogów, które łączą w sobie tradycję wschodniej części Polski, gdzie popularne są właśnie pierogi z soczewicą. Dodany do nich boczek nada im charakteru, a smaku dopełni przygotowany na bazie chrzanu sos. Życzymy smacznego!

Czy wiesz, że zamiast soczewicy możemy dać do farszu kaszę gryczaną lub ciecierzycę.

 

Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem

Składniki na 15 pierogów:

  • 80 g ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Jajko
  • 50 ml śmietany 36 %
  • Cebulka smażona Prymat
  • 3 łyżki Kremu chrzanowego Smak
  • Olej słonecznikowy Familijny
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz kolorowy Prymat
  • Majeranek otarty Prymat
  • Cebula suszona Prymat
  • Pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy jajko, odrobinę ciepłej wody do konsystencji, oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.

Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu).

Przygotowujemy sos: w małym garnku podgrzewamy śmietanę z kremem chrzanowym, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy.

Przygotowujemy farsz: do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, suszoną cebulkę oraz czarny mielony pieprz. Siekamy drobno szczypiorek, dodajemy do soczewicy.

Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni, można doprawić solą i cebulką suszoną do smaku. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia. Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka). Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.

Na talerz nakładamy odrobinę sosu, na sos kładziemy pierogi, posypujemy smażoną cebulką oraz świeżym szczypiorkiem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pierogi z soczewicą ? brzmi ciekawie, a wyglądają apetycznie :)

Dodaj komentarz