Aktualności Doradcy Smaku

leczo-zdj

Sezonowo paprykowo

Papryka to… aromatyczne, soczyste warzywo, o lśniącym kolorze, chrupiące, emanujące świeżością i szerokim spektrum kulinarnych zastosowań. O tej porze roku papryka jest dostępna w wielu gatunkach, a także atrakcyjnych cenach. Dlatego też warto wykorzystać ją jako sezonową inspirację na śniadanie, obiad i kolację.


Papryka jest dobrym dodatkiem do kanapek. Pokrojona w słupki może być zdrową przekąską, albo dodatkiem dipu – udaną przystawką na imprezę. Wszelkiego rodzaju miksy sałat z dodatkiem papryki zyskują nie tylko na smaku i wyglądzie, ale też dodadzą świeżości i chrupkości sałacie. Idealnie sprawdza się też na ciepło – jako dodatek do gulaszu, potraw jednogarnkowych, jak i klasycznego leczo. Paprykę można faszerować różnorodnymi nadzieniami, np. a’la chili con carne czy a’la gołąbki. Natomiast krem z papryki to ciekawy pomysł na rozgrzewającą zupę.

 

Jak obrać paprykę ze skóry?

Dla niektórych osób skórka z papryki może mieć podrażniające działanie. Skóra bywa twarda i ciężkostrawna. Dlatego też warto znać ciekawy trik. Paprykę najlepiej piec w folii, dzięki czemu woda parująca z papryki pod wpływem temperatury sprawi, że skórka będzie łatwiej odchodzić od warzywa. Po upieczeniu można włożyć paprykę do woreczka foliowego, wówczas obranie papryki będzie szybkie i proste.


Papryka jako przyprawa

Obecnie papryka zalicza się do przypraw, których najwięcej się importuje. Spożycie papryki jest nawet nieco większe niż spożycie pieprzu. Jest to więc poważny konkurent dla pieprzu czarnego, zielonego i białego. Strąki papryki, z których dzisiaj produkuje się przyprawę o różnym stopniu ostrości, zostały wyhodowane na Węgrzech. Zależnie od tego jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodane do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.

 

Zdj. Commons Wikimedia

Czy wiesz, że…

Pierwotnie papryka rosła w Boliwii, Brazylii i była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Peru. Dziś znanych jest już około dwustu odmian papryki. Występują one głównie w regionach cieplejszych. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe, mogą być wówczas czerwone lub pomarańczowe, żółte lub purpurowe, jak i niedojrzałe – zielone.
„Kariera" papryki (Capsicum annuum), rozpoczęła się wraz z odkryciem Indii Zachodnich przez Kolumba - przywiózł on paprykę do Europy, gdzie szybko znalazła swoich wielbicieli i zaczęto ją uprawiać. Do Polski papryka dotarła przez Turcję, jednak dopiero w ciągu ostatnich lat stała się szeroko dostępnym warzywem. Papryka ma działania odkwaszające organizm, zawiera też wiele cennych minerałów, karotenu, błonnika, witaminy C, E, PP oraz prawie wszystkich witamin z grupy B.

 

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Zupa gulaszowa z papryką i pomidorami

Składniki dla 4 osób:


200 g pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
olej do smażenia
1 pokrojona w kostkę cebula
1 litr Rosołu warzywnego Kucharek
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
Po ½ pokrojonej w kostkę czerwonej, zielonej i żółtej papryki
100 g pomidorów bez skóry
4 ziarna Ziela angielskiego Prymat
2 Liście laurowe Prymat
1 łyżeczka Majeranku Prymat
1 łyżeczka Papryki słodkiej węgierskiej Prymat
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso obsmażyć z cebulą, zalać rosołem i gotować około 20 minut wraz z przyprawami. Gdy wieprzowina będzie miękka, dodać ziemniaki, a po kilku minutach paprykę i pomidory. Zupę zagotować i doprawić do smaku.

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię paprykę, a taka zupka gulaszowa jest pyszna :)
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    mało kto nie lubi papryki :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    no niestety ale moje dzieci
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    przepis super, na pewno skorzystam

Dodaj komentarz