Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41

 

Po ciepłych wieczorach zostały już tylko wspomnienia, dlatego warto przywołać choć na chwilę atmosferę grillowania w domowym zaciszu przygotowując kolorowe szaszłyki z indyka.

 

Szaszłyki to taki rodzaj dania, które przygotowuje się szybko, pięknie wygląda na talerzu, a wokół poczuć można atmosferę wesołego biesiadowania. Aby na chwilę przypomnieć te ciepłe, letnie dni, kiedy grillowaliśmy z rodziną i znajomymi przygotujmy w domu szaszłyki z indyka. Kruche i soczyste mięso marynowane w jogurcie z ziołami, do tego garść warzyw i posiłek gotowy! Jako zakąskę do szaszłyków możemy skompletować różne dodatki takie jak, np. pomidorki koktajlowe, czy mini ogóreczki konserwowe. Danie pierwsza klasa! Smacznego.

 

Czy wiesz, że danie przypominające nasze szaszłyki w Azji nazywa się satay? Przygotowuje się je również marynując mięso w jogurcie, ale np. z dodatkiem przypraw takich jak kurkuma.

Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41

Wspomnienie lata: szaszłyki z indyka

 

Składniki na 6 szaszłyków:

  • 400 g fileta z indyka
  • 6 pieczarek
  • 6 sztuk pomidorków cherry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżka Musztardy kremskiej Prymat
  • Kilka listków świeżej natki pietruszki
  • 3 sztuki szalotek
  • Olej do smażenia
  • Oregano Prymat
  • Zioła prowansalskie Prymat
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę – łączymy jogurt naturalny z przyprawami oraz łyżką musztardy. Doprawiamy drobiną soli morskiej  oraz pieprzu kolorowego.

Filet z indyka kroimy na kawałki łatwe do nabicia na patyczki do szaszłyków. Obtaczamy mięso w marynacie. Kroimy pieczarki na pół jeśli są duże, małych sztuk nie musimy kroić, szalotki także na pół.

Robimy szaszłyki – nabijamy mięso na patyk, następnie pieczarkę, a potem znowu mięso, pół szalotki i pomidorek cherry. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, układamy szaszłyki, smażymy około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 5-7 minut.

Szaszłyki możemy podać na desce do krojenia. Dekorujemy pomidorkami i świeżą natką pietruszki.

 

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Megi 27.10.2015 14:03
super pomysł na szaszłyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak