Aktualności Doradcy Smaku

przepis_dnia_5_16_08_2015_06_filet_z_kurczaka_ze_skorka_i_grzybami1

Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38

Połączenie kurczaka z kaszą kukurydzianą może wydawać się niecodzienne, ale warto spróbować i takiej ekstrawagancji w kuchni. Kasza jest łatwa w przyrządzeniu i nadaje wyjątkowy smak. Oprócz tego jest bezglutenowa, dzięki czemu potrawę mogą jeść również osoby uczulone na gluten. 

Smak kurczaka wzmocnią składniki umieszczone w kieszonce podczas obróbki termicznej - leśne grzyby, ser camembert i intensywne w smaku pomidory suszone. Natka pietruszki nada koloru i aromatu, a chrupiąca skórka kurczaka nasycona aromatem przypraw dopełni całe danie. 

Jednym słowem, polecamy! 

Filet z kurczaka z serem camembert

Składniki dla 2 osób:

  • Majeranek otarty Prymat
  • Oregano Prymat
  • Natka pietruszki suszona Prymat
  • Pierś z kurczaka ze skórą – 2 sztuki
  • Masło – 30 g
  • Czosnek – kilka ząbków
  • Kaszka kukurydziana – 2 łyżki
  • Grzyby leśne – kilka sztuk
  • Ser camembert – 1 sztuka
  • Mleko – 150 ml
  • Suszone pomidory Smak – kilka sztuk
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy farsz: grzyby i ser camembert kroimy w średniej wielkości kawałki, czosnek drobno siekamy. Ser nie musi być drobno pokrojony, bo rozpuści się w trakcie smażenia i pieczenia.

Suszone pomidory kroimy w drobne paseczki. Składniki przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy oregano, natkę pietruszki, świeżo mieloną sól morską i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy i dostawiamy na chwilę.

W piersiach robimy kieszonki, przekrajając je na pół, wkładamy do nich farsz i „zamykamy”.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy na nim piersi z kurczaka. Piersi smażymy z każdej strony po 4 minuty, zaczynając smażenie od strony skóry.

Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy dodatek z kaszki kukurydzianej. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól, majeranek i natkę pietruszki. Po rozpuszczeniu masła dodajemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie musimy sprawdzać czy kaszka nie jest zbyt gęsta (rozcieńczamy mlekiem) bądź zbyt rozwodniona (zagęszczamy dodając więcej kaszki).

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i ponownie wstawiamy jeszcze na ok. 3 minuty do piekarnika, zwiększając temperaturę do 220 stopni, aby kurczak się zarumienił.

Kurczaka podajemy z kaszką i suszonymi pomidorami.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    przepis wyszukany, gorąco polecam

Dodaj komentarz