Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37

Jako Polacy uwielbiamy wszelkiego rodzaju potrawy z ziemniaków, w tym z plackami ziemniaczanymi na czele. Ostatnio, modą z zachodu zaczęliśmy modernizować nasze tradycyjne potrawy zamieniając ziemniaki na dynię lub cukinię. I tak popularność zyskały placki z cukinii, do których można z powodzeniem dodać marchewki lub dyni. 

Kolor zielonej cukinii wzbogaci np. jej żółta odmiana lub dodatek kurkumy. Placki możemy również przyprawiać wg upodobań, ale na jesień idealnie sprawdzą się te z dodatkiem chili pieprz cayenne, które nas rozgrzeje. 

 Przepis dnia V: Placki z cukinii z rybą wędzoną, odc.37

Placki z cukinii z rybą wędzoną

Składniki dla 2 osób:

  • Chili pieprz cayenne Prymat
  • Bazylia otarta Prymat
  • Kurkuma mielona Prymat
  • Mleko
  • Cukinia – 2 sztuki
  • Cytryna – sok z ½ sztuki
  • Wędzona makrela – 90 g
  • Mąka pszenna
  • Śmietana 36% – 80 ml
  • Olej słonecznikowy
  • Natka pietruszki – kilka listków
  • Kapary Smak
  • Czarne oliwki Smak
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach (bez obierania ze skóry). Cukinie doprawiamy kurkumą oraz chili pieprzem cayenne. Kurkuma nada naszym plackom piękny kolor, a chili zaostrzy smak.

Dodajemy jajko oraz mąkę pszenną. Mieszamy całość i sprawdzamy czy dodaliśmy odpowiednią ilość.

Następnie wlewamy odrobinę mleka i doprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem czarnym i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Placki smażymy na niezbyt wysokiej temperaturze, aby się zarumieniły, ale nie przypaliły.

Do śmietany dodajemy sok z cytryny, aby uzyskać w ten sposób kwaśną śmietanę. Śmietanę doprawiamy do smaku bazylią otartą.

Obieramy rybę ze skóry i usuwamy z niej ości.

Usmażone placki przekładamy na papierowe ręczniki aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Placki przekładamy na talerz i na każdy z nich nakładamy łyżkę śmietany z bazylią, rybę wędzoną, czarną oliwkę i kilka kaparów.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

kinga1976 08.11.2015 10:22
Bardzo smaczne!!! Ja przygotowuje z łososiem pieczonym -są znakomite
Adamorek 22.10.2015 18:44
świetne dla mnie nowość
Megi 22.10.2015 09:36
fajny pomysł, którego jeszcze nie próbowałam
bietka 22.10.2015 09:32
ciekawy pomysł z dodaniem ryby wędzonej do placków z cukinii :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak