Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_73597254_s

Jesienny deser w wykonaniu Tomasza Dekera

Szykując deser w okresie jesiennym warto sięgnąć po sezonowe dary natury. Przygotowane w tym czasie przetwory z owoców idealnie komponują się z ciastami i słodkimi przekąskami. Osoby lubiące słodkości z pewnością docenią smak musu z białej czekolady z dodatkiem konfitury z jarzębiny.

Chociaż pomysłów na przygotowanie deserów w połączeniu z sezonowymi owocami nie brakuje to jednak warto sięgnąć po te, które często niesłusznie są pomijane w naszej kuchni. Z pewnością niedoceniona jest jarzębina, która głównie kojarzy jako owoc niejadalny. Natomiast wbrew powszechnym przekonaniom owoc jarzębiny, idealnie nadaje się do przyrządzenia z niego konfitury, która nie będzie cierpka, a dodana do deserów i serwowanych mięs nada im wyrafinowany smak. Delikatna konsystencja musu z białej czekolady, w połączeniu z pyszną konfiturą jarzębinową i dodatkiem owoców podbije serca wszystkich tych, którzy lubią próbować nowe smaki.


Krok 1 – lista zakupów
150 g konfitury jarzębinowej


Biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g cukru

Mus:
120 g białej czekolady
360 (300+60) ml śmietany 30-proc.
3 g (2 listki) żelatyny

Owoce do dekoracji

Krok 2 – przygotowanie biszkoptu
Do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj suchą mieszankę, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.

Krok 3 – przygotowanie musu
W rondlu podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę odstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, odłóż niewielką część do dekoracji, a resztę przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej), dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj. Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i delikatnie mieszając i połącz z masą.

Krok 4.
Foremkę o średnicy 8 cm, w której będzie chłodził się mus, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem z białej czekolady, a na wierzch rozłóż konfiturę. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Krok 5.
Gdy deser się schłodzi, wyjmij go z foremek, udekoruj owocami jarzębiny i posiekaną białą czekoladą.

Aktualności Doradcy Smaku - 0


Komentarze

  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszny deser :)
  • 0
    tulips
    Opublikowano

    motylekgoha

    bardzo ciekawy i na pewno smakowity deser:))
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    coś w moje gusta :) pycha
  • 0
    20150517_195210
    Opublikowano

    agaK.

    Jest świetny, oryginalny, trochę pracochłonny ale warto.

Dodaj komentarz