Aktualności Doradcy Smaku

prymat-20.04.2015176421-1

Zupy typu krem – „pierwsze danie” polskiej kuchni

Zupy stanowią niezwykle ważną pozycję w codziennym jadłospisie. Od wieków są nieodzowną częścią tradycyjnego polskiego obiadu, stanowiąc smaczne preludium do dania głównego. Wywary warzywno-mięsne, które stanowią podstawę większości popularnych dzisiaj zup, pojawiły się wraz z warzywami przywiezionymi do Polski przez Królową Bonę, żonę Zygmunta Starego.


Dzisiaj, dzięki Królowej Bonie, zupy pojawiają się na naszych stołach w dni powszednie i od święta. Stały się znakiem rozpoznawalnym polskiej kuchni. Niektóre z nich, jak na przykład barszcz czerwony z uszkami, stanowią niezbędny element tradycyjnego menu świątecznego. Zupy bywają podawane także na wielkich przyjęciach. Są przecierane, zaprawiane zasmażką z masła, żółtkiem lub słodką śmietanką, czasami mają konsystencję kremów i podawane są z dodatkiem pasztecików, słonych ciasteczek lub z pulpecikami. Jednakże to w głównej mierze odpowiednio wyselekcjonowane i dobrane warzywa stanowią doskonałą podstawę praktycznie każdej zupy. Wywary przygotowuje się z warzyw, kości, mięsa, ryb i grzybów. Zupy są bardzo pożywnymi, smakowitymi i zdrowymi daniami, ponieważ dostarczają organizmowi cennego błonnika, soli mineralnych i większości witamin. 

To także świetny sposób na przemycenie porcji warzyw w codziennym menu. Co ważne w naszym klimacie – zupy mają też funkcję rozgrzewającą. Warto o tym pamiętać, szczególnie, że Polacy jedzą coraz mniej zup. Pośpiech, brak czasu, coraz rzadsze wspólne posiłki przy rodzinnym stole sprawiają, że rezygnujemy często z tzw. „pierwszego dania”, które przecież można uczynić daniem pełnowartościowym, sycącym, dostarczającym także energii.

Zupa krem – moda czy wygoda?

Zupy kojarzą się także z czasochłonnym procesem. Tu na pomoc przychodzą zupy typu krem, których urok kuchnia polska odkryła stosunkowo niedawno. Niegdyś zupa musiała zawierać warzywa pokrojone w kostkę, do tego makaron, ryż lub kaszę, a najchętniej – mięsną wkładkę. Dziś modne są zupy kremy. Tym razem jednak moda idzie w parze z mądrym wyborem.

Po pierwsze - zupy kremy są przede wszystkim zdrowe, nie wymagają ani mięsnego wywaru, ani zabielania. Dzięki temu mogą być niskokalorycznym posiłkiem, a także dodatkową, pyszną porcja warzyw w ciągu dnia. 

Po drugie i równie ważne - są szybkie i łatwe w przygotowaniu. W skrócie – wystarczy obgotować rozdrobnione warzywa i je zblendować, na końcu doprawić do smaku. Nie trzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli zupa wyjdzie za rzadka wystarczy ja lekko odparować, jeśli wyjdzie za gęsta – dodać wody. Oczywiście należy uważać, aby takiej gęstej zupy nie przypalić.

Po trzecie zupę krem można przyrządzić niemal ze wszystkich warzyw. Idealnie nadają się klasyczne polskie warzywa jak buraki, ziemniaki, pomidory czy pory. Świetnie sprawdzą się też mniej popularne składniki jak wiosenne i wykwintne szparagi, delikatna w smaku cukinia, zielony brokuł czy jesienna dynia. 

 

Rady i porady dla miłośników zup:

- Nie gotuj zupy zbyt długo; gotuj do momentu, w którym warzywa staną się miękkie,
- Nie sól zupy od razu, ale dopiero wtedy gdy jest prawie gotowa; unikniesz sytuacji, w której po wyparowaniu wody podczas gotowania twój wywar stanie się zbyt słony. Jeśli już przesolisz, dodaj ziemniaka, świetnie wchłania nadmiar soli,
- Możesz zaprawiać swoje zupy śmietaną, jogurtem, żółtkiem, zasmażką lub nawet mlekiem; pamiętaj jednak, że wtedy kaloryczność twojej zupy znacznie wzrośnie,
- Ugotowaną zupę przechowuj w lodówce, ale nie dłużej niż przez dwa dni,
- Przechowuj pod przykryciem, bo szybko „ łapie” zapachy,
- Możesz także gotową zupę zamrozić - przelej ją do szczelnie zamykanego naczynia i odstaw do zamrażalnika. Tak można ją przechowywać nawet dwa miesiące. Rozgrzewając zupę pamiętaj o wlaniu pół szklanki wody do garnka.

 

Zupa krem - Jak urozmaicić?

- dodaj soczewicę
- prażone ziarna 
- grzanki czosnkowe
- łyżkę jogurtu greckiego

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Krem grzybowy


Składniki dla 4 osób:

700 g pieczarek białych pokrojonych w plasterki

200 g borowików mrożonych (rozmrożonych)

20 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)

2 cebule pokrojone w piórka

1 opakowanie Tymianku Prymat

1 opakowanie Czosnku granulowanego Prymat

1,5 l wody

100 g masła ekstra 82 % tł.

50 ml białego wina (opcjonalnie)

100 ml oleju rzepakowego

1 l wywaru warzywnego lub 2 kostki Rosołu warzywnego Kucharek

Pieprz biały mielony Prymat, Sól morska gruboziarnista Prymat

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby myjemy, wkładamy do garnka z wodą (0,5 L), chwilę moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby przecedzamy, a wywar redukujemy o połowę. Przestudzone grzyby wkładamy do miksera i z wywarem miksujemy na gładką pastę. Pieczarki i borowiki przysmażamy na patelni na ładny złoty kolor. W oddzielnym garnku na maśle karmelizujemy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek, podlewamy winem i gotujemy. Przysmażone grzyby wykładamy na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu pozostałego ze smażenia. Wlewamy wodę i dodajemy wywar warzywny. Gotujemy do miękkości grzybów, a pod koniec dodajemy pastę z suszonych grzybów oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy masło i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z gorącym purée ziemniaczanym albo chrupiącą bagietką ziołową.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    zupa krem, bardzo smaczne zupy, jeszcze nie przez wszystkich odkryte smakowo, gorąco polecam!
  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Uwielbiam i czesto robie, podaje przewaznie z platkami prazonych migdalow lub grzankami czosnkowymi. Nasze ulubione kremy to krem z cukini, ziemniakowo-porowy, bardzo prosty, ale naprawde wykwintny w smaku, oraz czosnkowy i cebulowy. Czesto robie tez zupe jarzynowa, ktora 1-szego dnia jemy tradycyjnie (warzywa w kostke), a drugiego dnia robie z niej zupe krem z czosnkowymi grzankami. Gorrraco polecam. I pozdrawiam.
  • 0
    1a
    Opublikowano

    JulkaTomeczek

    Uwielbiam zupę krem

Dodaj komentarz