Aktualności Doradcy Smaku

zol_7725

Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34

Confit to metoda przyrządzania mięsa, która ma swoje korzenie we Francji. W czasach, kiedy nie było jeszcze lodówek - pozwalała ona na konserwowanie mięsa, głównie pochodzącego z kaczki i gęsi.


Przez wiele osób confit kojarzone jest z gotowaniem w głębokim tłuszczu, a co za tym idzie, z niezdrowym i ociekającym tłuszczem mięsem. Nie do końca jest to jednak prawda. Głównym założeniem konfitowania jest poddawanie mięsa długiej obróbce termicznej (około 3 godzin), która sprawia, że jest ono smakowite i bardzo soczyste. Z dodatkiem tymianku, majeranku, czosnku i cebuli daje doskonałe połączenie – idealne nie tylko na codzienny obiad, ale również danie serwowane podczas wyjątkowych okazji czy świąt. Warto też dodać, że tymianek dobrze komponuje się z mięsem, bo poprzez swój charakterystyczny silny zapach, nadaje mu wyrazisty smak. Ponadto tymianek pozytywnie wpływa na układ trawienny.


Przygotowanie confit z kaczki jest niezwykle prostym i niewymagającym sposobem przygotowania mięsa, które daje rewelacyjny efekt. Warto podkreślić, iż powstałe w ten sposób mięso jest delikatne, soczyste i samo odchodzi od kości.

 

 

Confit z kaczki

Składniki dla 2 osób:

2 nogi z kaczki
Cebula
Kilka ząbków czosnku
4 buraki
300 ml oleju
Liść laurowy Prymat
Majeranek otarty Prymat
Tymianek Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Przygotowanie:

Buraki owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1,5 h w 130 stopniach. Kroimy cebulę w nieregularne kawałki, rozgniatamy 3 ząbki czosnku i przekładamy je do miski z nogami z kaczki. Wkładamy całość do garnka i zalewamy olejem. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury do momentu aż kaczka się obsmaży. Do garnka dodajemy przyprawy - liść laurowy 4-5 liści, rozkruszony w ręce majeranek oraz tymianek. Gdy kaczka jest już obsmażona zdejmujemy na chwilę z kuchenki, aby obniżyć temperaturę oleju. Przykrywamy garnek a następnie, kiedy przestaje skwierczeć, ustawiamy na mały ogień i gotujemy w tłuszczu przez około 3 h.

Wyjmujemy upieczone buraki z folii, obieramy buraki ze skóry i rozdrabniamy. Wrzucamy buraki do miksera i miksujemy na puree. Następnie przecieramy zmiksowane buraki przez sitko.
Wyjmujemy mięso układamy na puree z buraków, ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Żenada... Confit??? Chyba gotowanie jak we fryturze!!!
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Confit z kaczki to tylko jedna z propozycji podania. Oczywiście można ją przygotować w tradycyjny sposób i upiec w piekarniku. Wszystko zależy od naszych smaków i kulinarnych inspiracji.
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Są dwie metody gotowania kaczki confit : powolne gotowanie w gęsim lub kaczym tłuszczu (zalecana metoda tradycyjna ) długie pieczenie w niskiej temperaturze (przydatny sposób jeśli nie dysponujemy odpowiednim tłuszczem)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    kaczkę ciężko zrobić, żeby była smaczna. Ale jak widać na zdjęciu tu wygląda rewelacyjnie

Dodaj komentarz