Aktualności Doradcy Smaku

krewetki1

Grecki przysmak – krewetki pieczone z szafranem

Dania pochodzące ze słonecznej Grecji wyróżniają się przede wszystkim bogactwem wartości odżywczych oraz wspaniałymi potrawami na bazie owoców morza. To dzięki nim kuchnia grecka kojarzona jest z ich wyrafinowanym smakiem. Krewetki pieczone z dodatkiem szafranu zadowolą najbardziej wymagające podniebienia!

Ze względu na swoje położenie geograficzne Grecy mają bliski dostęp do skarbów dostępnych w morzach. Zatem nic dziwnego jest w tym, że często serwowanym przysmakiem w tym rejonie są różnego rodzaju owoce morza. Do jednych z nich należą krewetki, które można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Należy jednak pamiętać o tym, aby w czasie obróbki termicznej nie stracić ich wartości odżywczych. Nie powinno się ich zbyt długo smażyć, ponieważ będą wtedy zbyt twarde.

Ze względu na swój specyficzny naturalny smak – krewetki wymagają odpowiedniego doprawienia. Połączenie ich ze „słonecznym promykiem” kuchni greckiej, czyli szafranem, nada im miodowo-pikantny smak. Zastosowanie szafranu gwarantuje wyśmienity smak i jednocześnie charakterystyczny złoty kolor sporządzanej potrawy. Ze względu na pracochłonny proces zbierania szafranu, używa się go w kuchni w małych ilościach. Jednak już nawet niewielka jego ilość wpływa na smak i kolor potrawy.

Aby wzmocnić smak przygotowanego dania warto posypać go startym serem halloumi. Chociaż często się o tym zapomina jest on bardzo mocno wpisany w charakterystykę kuchni greckiej. Jest to biały, półtwardy ser, który doceniony został przez Greków głównie ze względu na swój wyjątkowy smak.

 

Krok 1. Lista zakupów na 4 porcje


1 kg krewetek 16/20 <oczyszczonych, w pancerzach z głową i ogonkami>
150 ml oliwy z oliwek
1 biała, drobno posiekana cebula
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
50 ml białego wytrawnego wina
2 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory
½ szklanki bulionu krewetkowego
Posiekana natka pietruszki
Sól, pieprz do smaku

Bulion krewetkowy:
250 g krewetek koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana w drobną kostkę cebula
1 drobno pokrojony por <tylko biała część>
200 ml białego wytrawnego wina
½ łyżeczki szafranu zaparzonego w 1 łyżce wody
150 g odsączonych pomidorów concasse
2 ząbki czosnku
Liść laurowy,
Świeży tymianek i natka pietruszki


Krok 2. Przygotowujemy bulion krewetkowy
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i pora, doprawiamy szczyptą soli i dusimy 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Dodajemy pancerze krewetek i czekamy. Kiedy pancerze będą różowe, wlewamy wino i redukujemy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, napar szafranowy, liść laurowy i niewielką ilość wody, aby sos przykrył pancerze. Dodajemy tymianek i natkę, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż aromaty się połączą.

Krok 3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i szczyptę soli. Czekamy, aż się zeszkli.

Krok 4. Dodajemy czosnek i roztarte z solą oregano.

Krok 5. Wlewamy wino.

Krok 6. Dodajemy świeże pomidory.

Krok 7. Wlewamy przez sitko przygotowany wcześniej bulion krewetkowy.

Krok 8. Połowę powstałego sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 9. Następnie układamy krewetki i polewamy pozostałym sosem.

Krok 10. Opcjonalnie można posypać krewetki startym serem halloumi.

Krok 11. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0


Komentarze

  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Ale bym zjadła! Mniam :)

Dodaj komentarz