Aktualności Doradcy Smaku

przepis-dnia-krok-6

Przepis dnia V: Sałatka ze szpinaku z pęczakiem, odc. 32

 

Szpinak cieszy się popularnością na całym świecie. Również w Polsce coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Sałatka ze szpinaku i pęczaku to idealna propozycja na pełnowartościowe danie. Wszystko za sprawą wartości odżywczych, które zawierają oba te składniki.

 

Chociaż szpinak w dalszym ciągu ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to warto jednak pamiętać o jego bogatych wartościach odżywczych. Na europejskich talerzach szpinak pojawił się już około IX wieku, ale dopiero w XIX w. zyskał popularność i zaczął być częściej stosowany. Główną zasługę mają w tym amerykańscy farmerzy, którzy zauważyli potencjał w unikalnej roślinie i zaczęli ją masowo uprawiać. Wraz z upływem czasu zaczęły pojawiać się plakaty reklamujące tę roślinę. Ich bohaterem stał się mały chłopiec, który demonstrował swoją siłę i energię oraz uśmiechniętą buzię.

Dzisiaj wykorzystanie szpinaku w kuchni kojarzy się przede wszystkim ze zdrowym trybem życia i wyszukanym smakiem. Ze względu na to, iż szpinak doskonale komponuje się z wieloma składnikami, warto wykorzystać go do sałatek i innych dań. Połączenie go z pęczakiem i kurczakiem zamieni sałatkę w pełnowartościowy posiłek, który można przygotować w 30 minut.

Aby podkreślić wyrazisty smak sałatki należy wybrać do niej odpowiedni sos. Warto przygotować go w słoiczku, umieszczając wszystkie potrzebne składniki, następnie go zakręcić i mocno wstrząsnąć. Dzięki temu w szybki sposób otrzymamy sos, który przechowywany w lodówce będzie dłużej odpowiedni do spożycia.

 

 

Sałatka ze szpinaku z pęczakiem


Składniki dla 2 osób:
100 g pęczaku
2 filety z kurczaka
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżka miodu
Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
Sól morska Prymat
Olej
Kiełki
250 ml wody
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

Do smaku:
Oregano Prymat
Przyprawa do sałatek Prymat

 

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka w cienkie paski. Do kurczaka dodajemy przyprawę do kurczaka, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na chwilę. Opłukaną kaszę zalewamy do wysokości wodą i gotujemy przez 10 -15 minut. Do kaszy dodajemy sól. Następnie przygotowujemy sos: do pustego słoika dodajemy musztardę, miód oraz trochę wody – zamykamy słoik i wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso. Smażymy ok 3-4 minuty z każdej strony. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wrzucamy do miski wraz ze szpinakiem i ulubionymi kiełkami (opcjonalnie).Kaszę po ugotowaniu przepłukujemy w zimnej wodzie. Do miski ze szpinakiem dodajemy kaszę (3 łyżki), usmażonego kurczaka, mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerzu, polewamy sosem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    jaka ma być ta kasza?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Tak jak wspominaliśmy w przepisie - do przygotowania tej sałatki - potrzebna jest kasza pęczak, którą wcześniej należy ugotować.

Dodaj komentarz