Aktualności Doradcy Smaku

zol_7175

Przepis dnia V: Zupa grzybowa z kozim serem, odc. 31

 

Jesienią warto wykorzystać w kuchni leśne skarby. Wystarczy godzina, aby przygotować klarowną i pożywną zupę grzybową z kozim serem. Chcecie poznać sekret jej aromatu i delikatnej, kremowej konsystencji? Zobaczcie w czym on tkwi!

 

W zależności od czasu i preferencji kulinarnych zupę grzybową z kozim serem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy wariant zakłada pokrojenie składników w ładną kostkę. W ten sposób uzyskamy płynną konsystencję z dodatkiem wielu warzyw, m.in. marchwi czy ziemniaków. Natomiast druga, szybsza opcja będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu. Tutaj wystarczy w dowolny sposób pokroić składniki, a na końcu gotowania wszystko razem zmiksować.

Sekret niezwykłego aromatu tej zupy tkwi w doborze odpowiednich składników. Aksamitna i klarowna konsystencja to zasługa koziego sera, który stanowi doskonały dodatek do całości.

Aby nadać gotowej zupie wyrazistego i żywego koloru, warto posypać ją świeżą natką pietruszki.

 

 

Zupa grzybowa z kozim serem

 

Składniki dla 4 osób:

1 marchewka

0,5 cebuli

150 g grzybów leśnych

1 ząbek czosnku

0,5 selera

80 g koziego sera

2 ziemniaki

Olej słonecznikowy

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Liść laurowy Prymat

Pieprz czosnkowy Prymat

Bulion grzybowy Kucharek

1,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Cebulę, ziemniaki, marchew, seler i grzyby kroimy w grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy garnek, dodajemy olej słonecznikowy, wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Do garnka dorzucamy 3 liście laurowe i pokrojone grzyby. Zalewamy wodą oraz dodajemy bulion grzybowy w kostce. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy około 35 minut do miękkości warzyw.

Podajemy w miseczkach z rozkruszonym kozim serem oraz świeżą natką pietruszki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Często robię zupę grzybową, ale z kozim serem jeszcze nie robiłam, trzeba będzie spróbować:)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się z nami opinią.

Dodaj komentarz