Aktualności Doradcy Smaku

zol_8444

Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30

 

Szybkie i niezwykle interesująco, bo na słono - zapraszamy na wytrawne muffinki!

 

Muffinki zwykle kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami tymczasem warto pójść czasem pod prąd i przygotować je na słono. Taką wytrawną wersję ze szpinakiem i boczkiem z powodzeniem możemy przygotować na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lunch do pracy. Najwspanialsze jest to, że w zależności od nastroju możemy dowolnie modyfikować dodatki :).

Zapraszamy na wyjątkowy przepis kolejnej z naszych użytkowniczek - Malinka, która gościła w "Przepisie dnia".

 

 

Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem

Składniki na 12 muffinów:

  • 2 jajka
  • 0, 5 sztuki cebuli
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 275 g mąki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mozzarella
  • Suszone pomidory Smak
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 1 szklanka mleka
  • Gałka muszkatołowa Prymat
  • Bazylia otarta Prymat
  • Oregano Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat
  •  Olej

 

Przygotowanie:

Do mąki wlewamy mleko, dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Do mąki dosypujemy oregano i bazylię, wlewamy olej i mieszamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Na drugą patelnię wrzucamy boczek. Do masła na patelni dodajemy cebulę, po krótkim podsmażeniu przekładamy cebulę do rondelka. Na patelnię po podsmażonej cebuli dodajemy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Kroimy mozzarellę na drobne kawałki.

Do szpinaku dodajemy boczek i tłuszcz, który wytopił się z boczku oraz pokrojoną mozzarellę. Nakładamy do foremek w kolejności – ciasto (1,5 łyżki) – farsz – ciasto. Wstawiamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 20-25 minut.

Przygotowujemy sos: do rondelka z podsmażoną cebulką dodajemy śmietanę oraz pokrojone (niezbyt drobno) suszone pomidory. Dosypujemy pieprz do smaku. Czekamy aż śmietana się zredukuje.

Podawać możemy wg uznania – w foremkach z sosem podanym w miseczce obok, bądź też po wyjęciu z foremek muffinki polane sosem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pychotka, świetny przepis na przywitanie gości, jutro zrobię :) Pozdrawiam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    Ania321

    Ciekawy przepis, w takiej wersji jeszcze nie jadłam muffinek :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    świetne na drugie śniadanie
  • 1
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Super pomysł na muffinki :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Cieszę się, że pomysł na wytrawne muffinki się podoba :) Serdecznie polecam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Olga_SK

    Pomysł bardzo fajny! Gratulacje :)

Dodaj komentarz