Aktualności Doradcy Smaku

zol_7266

Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29

 

Jajka po szkocku/irlandzku – energetyczne danie na jesienne dni. Na Wyspach serwowane zazwyczaj na śniadanie, ale u nas sprawdziłyby się równie dobrze na sycący obiad. Jak je przygotować? To proste.

 

Jajka po szkocku czy irlandzku? Co do tego skąd pochodzą (czy z Irlandii czy ze Szkocji) zdania są podzielone, niemniej jednak przygotowywane są zawsze tak samo – w chrupiącej mięsnej otoczce. Przepis na nie jest bardzo stary, a tradycja podaje, że kiedyś zamiast mięsa mielonego jajka otulano szynką oraz anchois z bułka tartą. Choć niektórych może to dziwić taki posiłek do dziś serwuje się na śniadanie. W naszych stronach z powodzeniem sprawdzi się za to na obiad, czy nawet kolację. Mówi się, że jeśli jajka po szkocku/irlandzku przygotowuje się na śniadanie, to koniecznie muszą być przyrządzone na miękko. W wersji na twardo możemy przyszykować je np. na piknikową przekąskę lub kolację.

 

 

Jajka po szkocku

Składniki dla 3 osób:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka bądź szynka)
  • 6 jajek
  • Bułka tarta Prymat
  • Majeranek otarty Prymat
  • Bazylia otarta Prymat
  • Papryka słodka mielona Prymat
  • Czosnek granulowany Prymat
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat
  • Świeża natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na miękko obieramy ze skorupek. Mięso doprawiamy dużą ilości słodkiej papryki, bazylię, majeranek, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Rozgrzewamy dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypujemy do osobnej miseczki i dodajemy pokrojoną świeżą natkę pietruszki. Z mięsa robimy kulkę wielkości jajka, rozpłaszczamy na dłoni. Na mięsie układamy jajko i zawijamy szczelnie formując kulę. Obtaczamy kulki w bułce tartej z dodatkiem natki pietruszki. Delikatnie wkładamy jajka na głęboki olej. Smażymy około 6-7 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy jajka na ściereczki, aby obciekł tłuszcz.

Podajemy przekrojone na pół, albo na więcej kawałków, wg uznania, udekorowane świeżą natką pietruszki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    wygląda super

Dodaj komentarz