Aktualności Doradcy Smaku

foto-21

Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21

 

Dzieci raczej nie przepadają za warzywami, ale z chęcią zajadają się mięsnymi kuleczkami. Jak przemycić w posiłku pełnowartościowe składniki w postaci warzyw? Ewa Olejniczak proponuje jako przepis dnia połączenie tych dwóch potraw - aromatyczne i smakowite kulki mięsne zapiekane z ratatouille, które podbiją niejedno podniebienie. A Wy co przygotowujecie dla swoich maluchów? 

 

 

Kulki mięsne zapiekane z ratatouille

Składniki dla 4 osób:

Mięso mielone wieprzowo-wołowe – 400 g
Pomidory pelati – 400 g
Bakłażan – ½ sztuki
Cukinia – ½ sztuki
Papryka – 2 sztuki
Kapary Smak
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Masło
Olej rzepakowy
Bułka tarta Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Tymianek Prymat

Sposób przygotowania:

Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w grubą  kostkę. Cebulę kroimy  w drobniejszą kostkę

Mięso mielone doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego oraz tymiankiem Dodajemy przyprawę do wieprzowiny do mięsa, dodajemy skruszony tymianek i zagniatamy je w dłoniach, aby przyprawy dokładnie wymieszały się.

Z mięsa formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy i przekładamy na nią wszystkie warzywa. Po chwili do warzyw na patelni dodajemy kapary oraz pomidory pelati. Całość mieszamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi.

Na drugą patelnię wlewamy olej rzepakowy i po rozgrzaniu i przekładamy na patelnię kulki mięsne.

Po usmażeniu kulek mięsnych, przekładamy je do naczynia z warzywami. Dodajemy masło i gotujemy około 10-15 minut.

Gotowe danie możemy posypać startym żółtym serem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pyszna potrawa

Dodaj komentarz