Aktualności Doradcy Smaku

prymat-07.2014152895

Pomysłowe zapiekanki – pyszne, smaczne i proste

Jesień to czas na zapiekanki. Jednak nie chodzi o zapiekanki w postaci bagietki z pieczarkami i żółtym serem, które jednoznacznie kojarzą się z fast foodem, a o sycące jednogarnkowe zapiekanki. Domowe zapiekanki z warzyw, mięsa, ziemniaków czy makaronu to mało popularna forma przyrządzania obiadów w kuchni polskiej. A wystarczy tak nie wiele - makaron z mięsem oraz ser żółty na wierzch, sos pomidorowy czy beszamelowy i pyszne danie gwarantowane.

Aromatyczne i rozgrzewające zapiekanki na bazie sezonowych warzyw to pyszny obiad dla całej rodziny, a także pomysł na pożywną kolację. Coraz chłodniejsze dni sprzyjają potrawom z piekarnika, który przy okazji rozgrzewa cały dom, a kuchnię czyni miejscem magicznych zapachów.

Grecka musaka

Wiele kuchni świata ma swoje charakterystyczne przepisy na zapiekanki. Na przykład moussaka z bakłażanów z mięsem mielonym pod beszamelem należy do klasyków gatunku. Choć kojarzy się z kuchnią grecką, jej korzenie są turecko-bałkańskie.

Obecnie bakłażany są dostępne niemal cały rok, dlatego też kiedy kuszą pięknym kolorem na sklepowej półce, warto pomyśleć o musace na obiad. To danie proste, smaczne, a jakże oryginalne w kuchni polskiej.

Włoska lasagne

Równie popularna jest lasagne – włoska zapiekanka, która powstaje z podobnych składników jak moussaka, jednak zamiast bakłażana wykorzystujemy płaty specjalnego makaronu. Mięso mielone w sosie pomidorowym przekładane jest płatami lasagne. Całość wieńczy idealnie przypieczona góra – to biały sos beszamelowy, którego przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane. Warto pamiętać, że sekretem tego sosu jest aromatyczna gałka muszkatołowa o głębokim smaku.

 

Przepis na prosty sos beszamelowy:

Składniki :

0,5 l mleka

100 g masła

100 g mąki

50 g dowolnego sera żółtego np. Gouda lub Mozarella

Gałka muszkatołowa Prymat

Sól, Pieprz biały Prymat

Sposób przygotowania:

Na małej patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i podgrzewamy, przygotowując zasmażkę. W wysokim rondelku zagotowujemy mleko oraz śmietanę, doprawiamy gałką solą i pieprzem. Cały czas powoli gotujemy stopniowo dodając zasmażkę. Miksujemy blenderem ręcznym, aby rozprowadzić dokładnie zasmażkę do gęstości ciepłego budyniu.

Zapiekanki po polsku

Im dalej na wschód tym zapiekanki stają się coraz bardziej sycące i pożywne, np. na bazie ziemniaków, mięsa mielonego, czasem grzybów i śmietany.

Ciekawym pomysłem są też zapiekane warzywa, na przykład cukinia czy pomidory.  Jednak danie typu zapiekanka to przede wszystkim okazja do łączenia smaków, kulinarnych eksperymentów. To danie, które może powstać z tego, co znajdziemy w lodówce.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Szpinakowe rotolo zapiekane pod beszamelem

Składniki dla 4 osób:

12 gotowych, ugotowanych al dente płatów makaronu lasagne

400 g świeżych liści szpinaku

200 g serka twarogowego śmietankowego

Tarty ser Parmezan

Gałka muszkatołowa, Czosnek granulowany, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Sos:

500 ml mleka 2%

40 g mąki pszennej

30 g masła 82%

Gałka muszkatołowa, Sól, Pieprz biały Prymat

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

2. Liście szpinaku, umyć, oderwać końcówki i sparzyć na wrzątku. Gotowe posiekać. Do miski przełożyć ser, dodać szpinak, gałkę muszkatołową, czosnek, sól i pieprz oraz do smaku garść sera Parmezan. Tak przygotowany farsz rozkładać na każdym płacie makaronu, zawijając w rulon od szerszego boku. Gotowe rulony przekroić na połówki.

3. Przygotować sos – w rondelku rozpuścić masło, dodając do niego mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Dodawać powoli mleko cały czas mieszając wszystko rózgą. Sos gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie wysmarować częścią przygotowanego beszamelu i układać makaronowe ślimaki.

4. Na wierzch wylać resztę sosu i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut. Gdy skórka sosu zacznie się rumienić posypać wierzch porcją Parmezanu i zapiekać do chrupiącej, złotej warstwy.

5. Podawać na ciepło, udekorowane świeżą bazylią i sosem neapolitańskim.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    hahanka

    uwielbiam zapiekanki zwłaszcza ziemniaczaną z kiełbasą
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię zapiekanki, ale bardziej lubię włoską lazanię :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    najczęściej robię włoską lasagne, wbrew pozorom szybkie do wykonania danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Uwielbiam zapiekanki zwłaszcza ziemniaczane :)

Dodaj komentarz