Aktualności Doradcy Smaku

02_ryba_w_pomidorach_bloger_kadr

Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Ryba w stylu śródziemnomorskim to danie lekkie, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne ze względu na wielość różnych smaków. Wykorzystajmy do niego dowolną białą rybę morską, np. dorsza, mintaja czy mirunę.

 

W programie swój autorski przepis wykonała nasza użytkowniczka wedith1. Serdecznie gratulujemy!

 

Czy wiesz, że ... aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów w sosie wystarczy dodać odrobinę słodyczy w postaci cukru lub startej marchewki.

 

 

Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami

Składniki dla 4 osób:

  •            Dorsz – 500 g
  •            Suszone pomidory Smak – 4 sztuki
  •            Pomidory pelati – 1 puszka
  •            Pomidory świeże– 2 sztuki
  •            Cukier brązowy – 1 łyżka
  •            Czosnek – 1-2 ząbki (w zależności od wielkości)
  •            Oliwki czarne Smak – 100 g
  •            Kapary Smak – 2 łyżki
  •            Ryż – 200 g
  •            Świeża bazylia
  •            Chili pieprz cayenne Prymat
  •            Tymianek Prymat
  •            Pieprz czarny mielony Prymat
  •            Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.

Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.

Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.

Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii

Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zleży od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprze cz czarnym.

Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.

Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Przepis niedokładny, nienapisane ile otować pomidory.
  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Edyta bardzo udany występ, gratuluję :) a rybka wygląda bardzo smacznie :)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Jak dodamy pomidory pelati to gotujemy ok 3 minut, tak by zagotować pomidory. Pod dodaniu pozostałych składników wraz z rybą od 8 do 15 minut w zależności ok grubości kawałków ryby.
  • 0
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    przegapiłam ten odcinek dobrze że tutaj na bieżąco są podane przepisy ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata92

    Ciekawe zestawienie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    super przepis, na pewno próbuję

Dodaj komentarz