Aktualności Doradcy Smaku

zol_kadr

Przepis dnia V: Mus czekoladowy z rozmarynem odc. 18

Pierwszy dzień jesieni możemy „osłodzić” serwując naszym bliskim pyszny czekoladowy mus. Proponujemy coś szybkiego, bez użycia piekarnika, z rozgrzewającym aromatem chili i nutą rozmarynu. Taki deser zniknie ze stołu w okamgnieniu i dostarczy nam tak potrzebnych o tej porze roku endorfin.

 

 

Czy wiesz, że… najlepiej wybierać gorzką czekoladę , która zawiera minimum 90% kakao.

 

 

Mus czekoladowy z rozmarynem

Składniki dla 6 osób:

  • Czekolada gorzka – 200 g
  • Jaja – 6 sztuk
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Śmietana 36% - ½ szklanki
  • Masło – 100 g
  • Chilli pieprz cayenne Prymat
  • Rozmaryn Prymat
  • Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokruszenia czekolady (możemy pokroić nożem, albo skruszyć w palcach). Czekoladę z dodanym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklaną miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się woda).

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Łączymy śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy do sztywności mikserem.

Do czekolady z masłem dodajemy chili pieprz cayenne oraz rozmaryn, wcześniej rozkruszony w palcach. Zdejmujemy czekoladę z kąpieli wodnej, aby trochę ostygła (możemy włożyć na chwilę do lodówki). Po lekkim ostudzeniu płynnej czekolady dodajemy żółtka cały czas mieszając.

Następnie cały czas mieszając dodajemy ubite białka. Całą masę dodajemy do śmietany z cukrem, mieszamy całość. Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dekorujemy sezonowymi owocami (np. malinami i borówkami) bądź domową konfiturą i podajemy z listkiem mięty.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Wygląda super, ale te surowe jajka mnie nie przekonują, zwłaszcza dla dzieci.
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonimie, tego rodzaju deser wykonuje się właśnie w ten sposób. Alternatywą będzie na przykład przygotowanie musu czekoladowego na bazie samej rozpuszczonej czekolady. Na wierzch takiego deseru możesz dodać bitą śmietanę i udekorować świeżymi owocami i np. wiórkami czekoladowymi :). Pozdrawiamy i zachęcamy do eksperymentowania w kuchni :).
  • 0
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    deser super, lubię bardzo połączenia czekolady z chilli, tymiankiem czy miętą z rozmarynem jeszcze nie jadłam więc chyba będzie do wypróbowania
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    o tak połączenie czekolady i chili to bardzo smaczny deser :)

Dodaj komentarz