Aktualności Doradcy Smaku

05_salatka_kus_kus_zol_kadr

Przepis dnia V: Sałatka z kaszą kuskus i bryndzą odc. 16

Bryndza to niepowtarzalny ser o lekko słonym smaku. Tak naprawdę trudno go porównać do czegokolwiek innego - trzeba go po prostu spróbować, Świetnie nadaje się do farszu z ruskich pierogów, ale także jako dodatek do sałatek, np. zamiast fety.

 

Kasza kuskus podobnie jak makaron czy ryż doskonale nadaje się jako baza sycących sałatek, które z powodzeniem możemy przyrządzić na lekką kolację, zabrać na lunch do pracy czy też zaserwować znajomym na imprezie. Ze względu na dodatek sera bundz sałatka charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Tylko nie przesadźcie z ilością soli - ser już sam w sobie jest dość słony.

 

Czy wiesz, że... Sos sałatkowy włoski Prymat możemy dodać nie tylko do lekkich sałatek z dressingiem, ale także sycących sałatek makaronowych czy z kaszą.

 

 

Sałatka z kaszą kuskus i bryndzą

Składniki dla 2 osób:

  • Kuskus – 100 g
  • Ogórek zielony – 1 sztuka
  • Ogóreczki konserwowe Smak
  • Cebula czerwona  – 1 sztuka
  • Musztarda francuska Prymat – 1 łyżka
  • Ser bryndza – 100 g
  • Oliwa – 40 ml
  • Ocet – 2 łyżki
  • Świeża natka pietruszki
  • Oregano Prymat
  • Sos sałatkowy włoski Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat

 

Sposób przygotowania

Kaszę kuskus zalewamy zimną wodą, tak aby pokryła całą kaszę.

Świeżego ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogóreczki konserwowe kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Do kaszy dodajemy cebulę ogórki i natkę.

Dodajemy sos sałatkowy włoski i oregano, a następnie wlewamy oliwę i ocet. Na koniec dodajemy 1 dużą łyżkę musztardy francuskiej, doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem z młynka i całość dokładnie mieszamy.

Sałatkę podajemy posypaną rozdrobnioną w palcach bryndzą. Można ją podać również z cząstkami cytryny.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    ale kasza chyba musi być ugotowana?
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Kaszę kuskus zwykle zalewa się wrzącą wodą i czeka aż wchłonie wodę :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    kasza kuskus jest wyśmienita do sałatek, polecam
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @anonim W przypadku tego sposobu przygotowania nie gotujemy kaszy.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    W takim razie trzeba wypróbowac z zimną wodą :)

Dodaj komentarz