Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Sałatka cezar w papierze ryżowym, odc. 14

 

Szybka i efektowna przekąska, która zachwyci gości. Zobaczcie jak przygotować tę pyszną sałatkę.

 

Sałatka cezar to lekkie danie - znane i lubiane i jak się okazuje ma bardzo ciekawą historię. Jest to chyba najsłynniejsza sałatka wykorzystująca sałatę rzymską. Jej nazwę wywodzić należy od Cezara Cardini prowadzącego w latach 20. XX wieku tawernę w Meksyku. Legenda głosi, że jednego wieczoru, gdy zamykał już lokal przyszła do niego grupa głodnych gości. Nie zastanawiając się długo wpuścił ich do środka i nakarmił tym, co miał jeszcze w magazynie. Z kilku dostępnych składników stworzył sałatkę, która od tamtego czasu stała się jedną z najsłynniejszych sałatek na świecie.

W dzisiejszym odcinku proponujemy małą wariację na temat tej znanej sałatki. Można ją bowiem podać w oryginalny sposób – zawijając w papier ryżowy. Gwarantujemy, że tak przygotowana przekąska zachwyci naszych gości.

Sałatka cezar w papierze ryżowym

Składniki dla 2 osób:

  • 1 filet z kurczaka
  • 20 g parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z ¼ cytryny
  • 2 płaty papieru ryżowego
  • Sałata rzymska
  • Pomidory koktajlowe
  • 2 łyżeczki Musztardy kremskiej Prymat
  • Przyprawa do kurczaka Prymat
  • Sos sałatkowy czosnkowy Prymat

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w średniej grubości paski. Obtaczamy go w marynacie z oleju i przyprawy do kurczaka. Rwiemy sałatę rzymską i przygotowujemy sos: do miski dodajemy majonez, sos sałatkowy czosnkowy, sok z ¼ cytryny, ścieramy 20 g parmezanu oraz dodajemy musztardę. Kurczaka grillujemy na patelni około 3 minut.

Moczymy przez chwilę papier ryżowy w misce z wodą. Następnie układamy na nim liście sałaty, polewamy sosem, na koniec dodajemy kurczaka. Zwijamy papier ryżowy.

Podajemy rulony przecięte na pół, udekorowane sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

paulina2157 20.09.2015 10:58
bardzo oryginalny sposób na podanie sałatki
Megi 18.09.2015 18:38
wygląda na smaczne danie
Czarnula666 18.09.2015 15:22
ciekawy przepis :)
bietka 18.09.2015 12:34
ale pyszna sałatka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak