Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_85806890_s

Kuchnia beskidzka - oscypek podpalany śliwowicą

Oscypek, scypek, ser górski... Różnie nazywamy ten prawdziwie polski przysmak, ale jego wyjątkowego smaku nie da się pomylić z żadnym innym serem. Świetnie smakuje na zimno, a według niektórych jeszcze lepiej grillowany z żurawiną.

 

Smacznym i bardzo efektownym rozwiązaniem zaczerpniętym z kuchni beskidzkiej jest serwowanie oscypka podpalonego śliwowicą. Taka przekąska powinna być podana jeszcze płonąca. Z dodatkiem dobrego chleba zrobi furorę wśród Waszych znajomych.

 

Krok 1 – lista zakupów

2 dojrzałe oscypki

3 łyżki masła

1/2 szklanki śliwowicy łąckiej

Krok 2

Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia.

Krok 3

Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię.

Krok 4

Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien się łatwo rozpuścić), podlej śliwowicą i podpal.

Krok 5

Oscypki podawaj płonące, będą się efektownie prezentować na talerzu.

 

Więcej przysmaków kuchni beskidzkiej:

Kaczka duszona z jabłkami

Śląska rolada wołowa

Kwaśnica

Golonka po beskidzku

 

 

 

Mirek Drewniak

 

Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    bardzo fajny pomysł na oscypka chętnie takiego bym zjadła

Dodaj komentarz