Aktualności Doradcy Smaku

foto14

Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12

 

Dla najbardziej wybrednych i wytrawnych smakoszy na jesienne popołudnia - Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych.

 

Dziczyzna jest mięsem cenionym przez wysublimowanych smakoszy, ale i znajdzie amatora wśród tych, którzy choć raz jej skosztują. Mięso to jest chude i odznacza się interesującymi walorami smakowymi. Ciekawy smak, który jest od razu zauważalny - bardziej wyrazisty niż mięso zwierząt hodowlanych – sprawia, że danie smakuję wyjątkowo.

Dziczyzna uznawana jest za szlachetne mięso, ponieważ jest w pełni naturalne, a co za tym idzie także cenne. Jej przygotowanie wymaga szczególnej ostrożności. Żeby odpowiednio połączyć szlachetny i wyborny smak dziczyzny z dodatkami, należy starannie je dobrać. Bardzo ważne są właściwie dobrane zioła oraz przyprawy. Do dziczyzny tradycyjnie znakomicie nadaje się owoc jałowca, majeranek, czosnek, czy tymianek. Ponadto doskonałego aromatu oraz smaku dodadzą lubczyk, ziele angielskie, pieprz i nasiona kolendry.

Warto wiedzieć, że sprawdza się połączenie dziczyzny z polskimi warzywami. Można łączyć ją z kapustą, cebulą, marchwią, selerem, czy też z żurawiną, jabłkiem a nawet wiśnią. Jednak chyba najbardziej oryginalnego smaku dodadzą dziczyźnie leśne owoce: maliny, jagody czy też konfitury z owoców leśnych. Świetnie uzupełnia się ponadto z miodem, grzybami i jałowcem.

 

 

Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych

Składniki dla 2 osób:

  • ½ kg łopatki z dzika (może być karkówka)
  • 100 g malin mrożonych
  • 100 g borówek mrożonych
  • 100 g wina czerwonego
  • Olej słonecznikowy
  • 2-3 łyżeczki chrzanu żurawinowego Smak
  • Przyprawa do dziczyzny Prymat
  • Owoc jałowca Prymat – 10 ziarenek
  • Rozmaryn Prymat

 

  • Dodatkowo: Sól morska z młynka Prymat, Pieprz kolorowy z młynka Prymat, szczypta cukru

 

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błon i żyłek. Przygotowujemy marynatę: owoc jałowca rozkruszamy nożem wrzucamy do miseczki, dodajemy przyprawę do dziczyzny, rozmaryn rozgnieciony w dłoni oraz olej. Całość mieszamy, dolewamy odrobinę wina. Marynujemy dzika i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią mięso obsmażamy z każdej strony (łącznie około 5 minut). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Przygotowujemy sos: na patelnię na której smażyliśmy mięso wrzucamy maliny i borówki, dolewamy resztę wina. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem kolorowym. Gotujemy sos przez 20 minut.

Wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i wstawiamy jeszcze na 20 minut, zwiększając temperaturę do 220 stopni. Po wyjęciu zaostrzamy sos 2-3 łyżkami chrzanu żurawinowego, dodajemy szczyptę cukru.

Podajemy mięso polane sosem, ozdobione świeżym rozmarynem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz