Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_83452980_s

Przysmaki podane w melonie

Z cyklu greckich przepisów Teo Vafidisa dziś polecamy idealne na końcówkę lata krewetki i małże podane w melonie. Z tych pysznych owoców możemy wykonać rewelacyjnie wyglądające miseczki i zaserwować w nich ulubioną sałatkę.

 

Czy wiesz, że ... Pod względem smaku do owoców morza najbardziej pasuje zielony melon. Jeżeli chcemy przygotować popularną przekąskę, czyli melona w szynce parmeńskiej najlepiej wybrać żółtego melona miodowego. W przypadku sałatki owocowej wybierzmy melona kantalupa. Pamiętajmy, aby w każdym przypadku melony podawać lekko schłodzone.

 

Krewetki i małże w melonie

Krok 1 - lista zakupów  

½ melona

500 g małży

500 g krewetek

50 g sera owczego 

szczypiorek

oliwa z oliwek 

125 ml białego wina

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

 

Dressing:

200 g majonezu

50 g ketchupu

mielona papryka

posiekany szczypiorek

 

Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy obsmaż krewetki i małże.

 

Krok 3

Dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku i podlej białym winem.

 

Krok 4

Przygotuj dressing, mieszając wszystkie jego składniki.

 

Krok 5

Usuń miąższ z melona, pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.

 

Krok 6

Miąższ bez pestek posiekaj na kawałki.

 

Krok 7

Melona wymieszaj z krewetkami, małżami i dressingiem.

 

Krok 8

Nadzieniem wypełnij połówkę melona, udekoruj gałązkami szczypiorku i pokruszonym serem.

 

Poprzednia odsłona cyklu przysmaków kuchni greckiej: Ladenia - grecka pizza

 

1

Theofilos Vafidis

Z pochodzenia Grek, z zawodu Ekspert i Doradca Kulinarny, z pasji Ambasador Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce.

Jako osobowość medialna często gości w programach telewizyjnych i audycjach radiowych. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programu podróżniczo-kulinarnego "NIEnaŻARTY", a obecnie „Teo-ria Smaku TeoVafidisa”, realizowanych w różnych zakątkach świata.

WIĘCEJ o Theofilis Vafidis

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    ALE FAJNY POMYSŁ PODANIA

Dodaj komentarz