Aktualności Doradcy Smaku

zol_6275_x

Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Mięso podane na słodko z morelami i sokiem pomarańczowym to coś, co musicie spróbować. Smak tego dania przełamuje wyrazisty ser camambert, a charakterystyczny w smaku liść lubczyku świetnie współgra z delikatną w smaku cielęciną. Zobaczcie sami!

 

Przepis w programie wraz z prowadzącą Ewą Olejniczak wykonała nasza użytkowniczka Mancia w kuchni. Serdecznie gratulujemy!

 

Czy wiesz, że... Aby mięsne roladki zachowały swój kształt dobrze je przed upieczeniem schłodzić w lodówce.

 

 

Cielęcina w sosie morelowym

Składniki dla 3-4 osób:

  • 300 g moreli
  • 500 g cielęciny
  • 50 g mąka pszenna
  • 1 łyżeczka cukier brązowy
  • 2 opakowania sera camembert
  • 50 g soku pomarańczowego (lub z moreli z puszki)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wina białego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • Liść lubczyku Prymat
  • Czosnek granulowany Prymat
  • Pieprz kolorowy w młynku Prymat

 

Dodatkowo: sól morska w młynku Prymat

Przygotowanie:

Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy kotlety solą, pieprzem kolorowym, czosnkiem granulowanym oraz lubczykiem z każdej strony. Kroimy kotlety na pół. Ser camembert kroimy na cienkie plastry i układamy na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące. Roladki wkładamy na godzinę do lodówki.  Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cukier, następnie dodajemy morele. Po około 5 minutach wlewamy sok pomarańczowy, wino i odrobinę wody, dodajemy również 2 gałązki rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki przez około 5 minut. Gdy morele w sosie będą miękkie przekładamy je razem z sosem bez rozmarynu do blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos wlewamy do garnka, następnie dokładamy roladki, podlewamy wodą i dusimy przez około 15 minut.

Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym i np. borówkami amerykańskimi.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz