Aktualności Doradcy Smaku

02_ciasto_marchewkowe_zol_5456_x

Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe, odc. 8

Ciasto marchewkowe - w krajach anglosaskich to absolutny hit wśród wypieków, a u nas też od kilku lat zdobywa coraz większą rzeszę miłośników. Idealnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Zobaczcie jak wykorzystać marchewkę na słodko!

 

Na smak ciasta marchewkowego bardzo duży wpływ mają dodawane przyprawy korzenne. Cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa doskonale współgrają z marchwią. Niektórzy przygotowują do ciasta marchewkowego kremową masę lub lukier. Jednak dzięki marchewce jest po upieczeniu tak idealnie wilgotne, że spokojnie możemy pominąć te dodatki i na końcu błyskawicznie udekorować wypiek cukrem pudrem czy startą czekoladą.

 

Czy wiesz, że... do pieczenia nie musimy natłuszczać blachy ze względu na zawartość oleju w cieście.

 

 

 

Ciasto marchewkowe

Składniki do blachy o wymiarach 30 cm x 15 cm:

  • 400 g marchewki
  • 150 g ananasów z puszki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g cukru brązowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 300 g oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
  • Laska wanilii Prymat
  • Cynamon Prymat

 

Przygotowanie:

Wbijamy 4 jajka do miseczki. Przelewamy jajka do miksera i miksujemy do podwójnej objętości. W miedzy czasie ścieramy marchewkę na tarce oraz kroimy ananasa w cienkie plastry. Do jajek dosypujemy cukier brązowy i dodajemy pestki z połowy laski wanilii. Zwiększamy obroty miksera i dodajemy powoli olej do jajek i cukru. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżeczki przyprawy do piwa i wina).

Masę z miksera przekładamy do większej miski, mieszamy, dodajemy marchewkę i ananasa oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy delikatnie. Przesiewamy do masy „suche” składniki. Przelewamy wszystko do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.

Podajemy pokrojone w cienkie plastry, posypane cukrem pudrem bądź startą czekoladą, przyozdabiamy listkiem mięty.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    Bardzo fajny odcinek, zresztą jak wszystkie ;)marchewkowe jedno z moich ulubionych ale z wiórkami i ananasem wersji nie próbowałam.

Dodaj komentarz