Aktualności Doradcy Smaku

prymat-5.05.2015177515-1

Na kurczaka zawsze jest sezon!

Kurczak to coraz popularniejsze mięso w kuchni polskiej. Źródłem popularności jest szybkość w przyrządzaniu, uniwersalność zastosowań, a do tego - cena. No i zawsze smakuje. Słowem – mięso idealne na co dzień. 

Mięso z kurczaka podbiło polskie podniebienia, szczególnie przypadło do gustu najmłodszym. Z powodzeniem może zastąpić schabowego, idealnie sprawdza się w orientalnych smakach, które są coraz popularniejsze, jak i w amerykańskich burgerach czy smażonych w panierce kurczakach. Jest dokonały pod każdą postacią – smażony, pieczony, duszony czy gotowany. Dobrze smakuje na ciepło w daniach obiadowych, jak i na zimno, na przykład w sałatkach czy jako wędlina. Choć to delikatne w smaku mięso – świetnie komponuje się z owocami takimi jak ananas, morele czy żurawina, jak i w pikantnym wydaniu.

Jeść czy nie jeść?

Podobnie jak z wieloma innymi produktami należy po prostu zachować zdrowy rozsądek i umiar. Natomiast mięso drobiowe to przede wszystkim źródło cennego białka łatwo przyswajanego przez organizm, z małą ilością tłuszczu i cholesterolu. Mięso drobiowe jest także lekkostrawne. Ponadto tłuszcz zlokalizowany jest głównie pod skórą, co ułatwia jego oddzielenie i obniżenie kaloryczności.

Filet, czyli kurczak "de lux"

Mięso drobiowe jest niezwykle uniwersalne, a jego wszechstronność jest po prostu niezastąpiona w codziennym życiu, które wymaga niejednokrotnie szybkiego przyrządzania posiłków. Co ciekawe każda część kurczaka jest traktowana niemal jak inny gatunek mięsa. Filety to najdroższa część, a zarazem najtrudniejsza, bo pozbawiona tłuszczu. Łatwo ją wysuszyć, wówczas staje się sucha jak wiór i bez smaku. Najprostsze nawiązanie w tradycyjnej kuchni polskiej to po prostu rozbić mięso tak jak na schabowe i w panierce usmażyć na złoty kolor. W wersji de lux pierś z kurczaka można zapiec z nadzieniem w kieszonce lub też przyrządzić efektowne roladki czy też klasycznego kotleta de volaille.

Udka z kurczaka - pyszności

Udka z kurczaka to pyszne mięso, które ma zupełnie inną strukturę niż filety. Jest ciemniejsze od fileta, zawiera też więcej tłuszczu, dlatego wychodzi zawsze miękkie i soczyste. Jest idealne do pieczenia. Zapiekane udka w całości to klasyka polskiego obiadu. Zawsze się udają i smakują wszystkim. Warto też sięgnąć po udka bez kości, które świetnie nadają się na szybkie potrawki czy dania kuchni azjatyckiej.

Skrzydełka - dla koneserów?

Szydełka mają mało mięsa, a sporo kości. Ten aspekt to zarówno wadą, jak i zaletą. Skrzydełka mogą być bazą do zupy, na przykład krupniku. Dla tych, którzy lubią jeść rękami, pieczone skrzydełka są po prostu idealne.

Czym przyprawiać?

  • Zioła – majeranek, tymianek czy zioła prowansalskie dodadzą aromatu i ziołowego charakteru
  • Papryka – doda apetycznego smaku, ostra – nada wyrazistości
  • Czosnek – charakterystyczny czosnkowy aromat sprawi, że kurczak nie będzie mdły w smaku
  • Curry – dla fanów smaków orientalna mieszanka curry to prosty sposób na egzotyczne danie w kilka sekund

3 porady Klubu Szefów Kuchni:

  1. Jeśli chcemy, aby pieczony drób miał chrupiącą i przyrumienioną skórkę, należy na 15 minut przed końcem pieczenia posmarować mięso roztopionym masłem lub miodem.
  2. Pasztet drobiowy zyska ciekawy smak i efektowny wygląd, jeśli do masy mięsnej dodamy np. suszoną żurawinę. Pamiętajmy jednak, aby wcześniej namoczyć ją we wrzątku, a następnie osączyć.
  3. Przed przygotowaniem mięsa drobiowego, warto zanurzyć je na chwilę we wrzątku, a potem w lodowatej wodzie. Dzięki temu drób będzie soczysty i kruchy.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

 

Składniki dla 4 osób:

1 cały kurczak,

2 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat,

3 łyżki masła,

2 łyżki  prażonych migdałów,

2 łyżki prażonych orzechów włoskich,

2 łyżki rodzynek sułtańskich,

3 łyżki oleju rzepakowego,

½ łyżeczki Natki pietruszki Prymat.

2-3 łyżki miodu

Sól morska do smaku

Szczypta Pieprzu czarnego mielonego Prymat

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć na zewnątrz i w środku przyprawą kebab-gyros połączoną z olejem. Orzechy, migdały i rodzynki wymieszać z masłem i posiekaną natką. Kurczaka wypełnić farszem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Podawać z ulubioną sałatką.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    to prawda na pysznego kurczaka zawsze jest sezon :)

Dodaj komentarz