Aktualności Doradcy Smaku

pimgpsh_fullsize_distr

Przepis dnia V: Schab pieczony ze szpinakiem i fetą, odc. 4

Schab najczęściej nadziewamy śliwką, choć równie popularny jest w połączeniu z morelami, jajkiem czy papryką. Smak wieprzowiny idealnie uzupełni połączenie szpinaku i fety, które smażymy razem z czosnkiem.

Podczas przyprawiania pamiętajmy o tym by przyprawy rozgnieść w palcach. Ser feta można rozdrobnić, nie trzeba go kroić. Czosnek granulowany świetnie nadaje się do pieczenia czy smażenia, dlatego warto mieć go również pod ręką. 

Tak przygotowany schab możemy podawać z kaszą, z ziemniakami i z ryżem. 

 

 

Schab pieczony ze szpinakiem i fetą

Składniki dla 4 osób:

  • Schab środkowy bez kości
  • Szpinak świeży – 1 garść
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Ser feta – 150 g
  • Masło – 20 g
  • Musztarda francuska Prymat – 2 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny Prymat
  • Czosnek granulowany Prymat
  • Rozmaryn Prymat
  • Tymianek Prymat
  • Olej rzepakowy – 30 ml

Sposób przygotowania:

Szpinak oczyszczamy i usuwamy twarde ogonki , zostawiamy same liście.

Czosnek i cebule drobno siekamy. Na wolnym ogniu rozpuszczamy, tak by się nie spaliło i podsmażamy na nim czosnek z cebulą. Następnie dodajemy szpinak i smażymy  wszystko razem przez kilkanaście sekund. Odstawiamy do ostygnięcia.

Fetę rozkruszamy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy ją do szpinaku.

Szykujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wsypujemy roztarte w palcach zioła (rozmaryn i tymianek) oraz czosnek granulowany, przyprawę do wieprzowiny i 2 łyżki musztardy francuskiej. Dodajemy odrobinę oleju i dokładnie mieszamy. Marynata nie powinna być zbyt płynna, bo nie będzie przylegać do mięsa.

Mięso oczyszczamy z błon. Następnie cienkim nożem robimy nacięcie na środku na wylot (tzw. kieszeń). W nacięcie wkładamy farsz ze szpinaku i fety. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki, aby skruszało.

Mięso zawijamy szczelnie w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 35 minut.

Po wyjęciu kroimy schab na niezbyt grube plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kaszą czy ryżem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Bardzo pyszny schabik :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jakoś krótko pieczony, czy tak ma byc?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, tak czas i temperatura się zgadza - przetestowaliśmy :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    To macie jakiś magiczny piekarnik. Ja też testowałam i po 35 min. w temp. 150 st. C schab był na wpół surowy. Moja koleżanka miała tak samo. Coś nie do końca się zgadza...
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Zapewniamy, że przepis został wielokrotnie przetestowany i mięso było idealnie wypieczone. Różnica w stopniu wypieczenia może wynikać z faktu korzystania z różnych modeli piekarnika czy też trybów pieczenia. Oczywiście w przypadku, gdy mięso jest surowe konieczne jest przedłużenie czasu pieczenia i obserwowanie potrawy na bieżąco.
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Wygląda bardzo smakowicie :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    No dziwna sytuacja mi też wyszedł surowy proszę o podanie gramatury schabu
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Schab ( podobnie jak inne mięso wieprzowe ) pieczemy 60 min na kilogram mięsa w temp ok. 170 st. C. Polecam też zrobić taką pieczeń w rękawie do pieczenia - jest wtedy bardziej soczysta. I ta marynata moim zdaniem jest zdecydowanie zbyt przekombinowana. Jak na mój gust wystarczy takie mięso natrzeć solą, pieprzem, świeżym czosnkiem i słodką mieloną papryką.

Dodaj komentarz