Aktualności Doradcy Smaku

03_muffiny_z_czekolada_zol_5275

Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3

Babeczki czy muffinki? Wbrew pozorom to wcale nie zamienniki, a nazwy przeznaczone dla dwóch rodzajów słodkości. Babeczki najczęściej podawane są z owocami, lukrem czy różnego rodzaju dekoracjami na wierzchu, natomiast muffinki to po prostu ciasto z dodatkami posypane jedynie cukrem pudrem. Z pewnością znajdą się amatorzy jednego i drugiego rodzaju słodkości, dlatego w dzisiejszym programie prezentujemy przepis na słodkie czekoladowe muffinki. 

 

Do ciasta na muffinki warto dodać sodę oczyszczoną dzięki której ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze. Odrobina wanilii doda delikatnego smaku czekoladowej nucie. Przy cieście na muffinki możemy dowolnie tworzyć smaki mieszając różne rodzaje czekolady - np. czekoladę mleczną, gorzką, czy karmelową. Możemy przygotować również 3 warianty muffinek - dla każdego wariantu inny smak czekolady. 

 

 

Muffiny z czekoladą

Składniki na 12-15 babeczek:

  • Mleko – 200 ml
  • Czekolada karmelowa – 100 g
  • Czekolada ciemna (gorzka) – 50 g
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Cukier puder – 80 g
  • Jaja – 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat– ½ łyżeczki
  • 1 Laska wanilii Prymat
  • Cynamon Prymat – 1 i ½ łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat
  • Olej  słonecznikowy – ok. 60 ml

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C

Wszystkie produkty suche (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, cynamon) przesiewamy przez sito do miski. Laskę wanilii rozkrajamy wzdłuż i ziarna dodajemy do miski.

W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, olej) i dokładnie mieszamy. Następnie składniki suche łączymy z tymi mokrymi .

Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do przygotowanych składników. Cześć czekolady możemy zostawić do dekoracji.

Dla zaostrzenia smaku do ciasta można dodać pieprz czarny świeżo mielony lub chili pieprz cayenne.

Foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości, przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika.

 Muffinki są gotowe kiedy osiągną złocisty kolor. Aby mieć pewność, że są gotowe możemy użyć drewnianego patyczka (jeśli po wyjęciu z muffiny będzie wilgotny, oznacza to, że jeszcze chwilę musimy piec muffiny).

Po  ok. 20 minutach wyjmujemy muffiny z piekarnika, posypujemy startą czekolada i cukrem pudrem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Bardzo lubimy muffinki i często je robimy razem z dziećmi, a te z czekoladą muszą być pyszne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eliza135

    Takie muffiny niby nic, a jednak cieszą i nas jak i dzieci :)

Dodaj komentarz