Aktualności Doradcy Smaku

02_fricasse_z_kurczaka_zol_5223

Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2

Zakończyliśmy sezon upałów, wkrótce dni będą stawać się coraz chłodniejsze, a nasz organizm będzie potrzebować bardziej treściwych potraw. Oprócz jednogarnkowych gulaszu, lecza czy stroganowa, jesienne menu wzbogacić można o potrawkę. 

Potrawkę można przygotowywać z dowolnego mięsa. Mięso jest gotowane w małej ilości wody razem z warzywami, a następnie podawane w powstałym wywarze. Można wykorzystać mięso z królika, cielęciny czy z kurczaka. W Przepisie Dnia prezentujemy specjalną wersję potrawki z mięsem - fricassee - czyli tradycyjne francuskie danie duszone przygotowywane głównie z kurczaka. 

Poniżej propozycja dania Fricassee z kurczakiem:

 

 

Fricassee z kurczakiem

Składniki dla 2 osób:

  • Filet z kurczaka – 300 g
  • Pieczarki – 3 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Groszek zielony – 100 g
  • Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
  • Ryż brązowy – 1 torebka
  • Tymianek Prymat
  • Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat
  • Czosnek granulowany Prymat
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 20 minut.

Filet z kurczaka myjemy,  osuszamy na ściereczce kuchennej i kroimy w paski o średniej wielkości. Mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka po staropolsku i zostawiamy na parę minut, aby przeszło aromatem przyprawy

Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, i tymiankiem.

Po chwili dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki.

Całość zalewamy śmietana i dusimy razem. Pod koniec duszenia dodajemy zielony groszek.

Podajemy z brązowym ryżem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz