Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_86740659_s

Jak przedłużyć wakacje?

Choć dni są jeszcze całkiem długie i bywa ciepło, to już czujemy w powietrzu nadchodzącą zmianę. Jeszcze jest zielono, ciepło a dni są jeszcze długie. Warto zatem wykorzystać w pełni te ciepłe dni oraz piękną pogodę na przykład na rodzinne wycieczki, a po nich… grillowanie.

Jeśli pogoda sprzyja, sezon grillowy może trwać do końca września, a nawet dłużej. Zachęcamy, aby jeszcze wykorzystać najbliższe weekendy na spotkania w gronie przyjaciół przy pysznym posiłku. Choć wieczory są już chłodniejsze, a zmrok szybciej zapada, to te drobne niedogodności nie muszą być przeszkodą.

5 zasad wrześniowego grillowania

  1. Dobre jedzenie – najlepiej inspirowane sezonowością – wykorzystajmy warzywa, które są teraz szeroko dostępne – papryka, cukinia, ziemniaki. Tegoroczne upały sprawiały, że chętnie jedliśmy szybkie potrawy. Teraz to idealna na pora na potrawy z grilla, które trzeba dłużej pogrillować, jak choćby żeberka. Warto nacieszyć się jeszcze smakiem kiełbasy z grilla czy karkówką z rusztu. Uwaga: Ciekawym jesiennym akcentem do dań z grilla obok musztardy może być np. konfitura z żurawiny.
  2. Ciepły koc – niestety, nie dość, że noc szybciej zapada, to jest też już o wiele chłodniejsza niż w lipcu czy sierpniu. Dlatego warto przygotować koce, które pozwolą dłużej posiedzieć na zewnątrz.
  3. Ognisko – powraca do łask. Wspaniale grzeje i przyciąga w niemal magiczny sposób. Daje ciepło i poczucie wspólnoty. Warto rozpalić ognisko, nawet wtedy, gdy robimy klasycznego grilla, który pozwala przyrządzić potrawy w wygodny sposób. Ognisko jest miłym dodatkiem – idealnym na chłodniejsze noce.
  4. Świeczki – słońce zachodzi coraz szybciej, jednak ognisko (a do tego świeczki) sprawią, że nikt nie będzie chciał wracać do domu. Będzie zarówno pięknie, jak i praktycznie, a do tego przytulnie.
  5. Herbata – wrześniowe chłodne wieczory to moment, kiedy do łask powraca rozgrzewająca herbata. Wystarczy ustawić ją na podgrzewaczu, aby do później nocy mieć pod ręką rozgrzewający napój.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Pieczone ziemniaczki z bekonem, serem feta i rozmarynem

 

Składniki dla 4 osób:

4 duże ziemniaki w łupinkach

4 plasterki bekonu

100 g sera feta

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

Rozmaryn, Tymianek, Przyprawa do ziemniaków , Sól morska , Sos francuski Prymat

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

2. Ziemniaki ugotować na półtwardo w łupinkach. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W każdym z ugotowanych ziemniaków wydrążyć otwór na zewnątrz po dłuższej przekątnej. Ser feta rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek i rozmaryn.

3. Na plasterkach bekonu ułożyć mus serowy, zwinąć w cienki rulon i włożyć do przygotowanych w ziemniakach otworach.

4. Gotowe ziemniaki obtoczyć w oliwie z oliwek, soli i przyprawie do ziemniaków. Zapiekać około 50 minut, przewracając ziemniaki aby nabrały złotego koloru z każdej strony.

5. Podawać z mixem sałat z dodatkiem sosu francuskiego PRYMAT.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    te pieczone ziemniaczki muszą być pyszne :)

Dodaj komentarz