Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_50416670_s

Tiramisu - najsłodszy sposób na podanie kawy

Latem na naszych stołach królują orzeźwiające desery. Sernik na zimno z galaretką, lody, sorbety czy schłodzone owoce z bitą śmietaną to zawsze trafiony pomysł w upalny dzień. Od kilku lat Polacy rozkochali się również we włoskim deserze tiramisu – to doskonały przepis na lato- zimny, pobudzający i szybki w przygotowaniu. 

 

 

 

Po włosku tiramisu oznacza w wolnym tłumaczeniu „dodaj energii”, „podnieś mnie”, a to za sprawą zawartości mocnej kawy espresso. Gdyby tego było mało Włosi zwykle podają ten deser w towarzystwie filiżanki małej czarnej. Nie ma pewności co do historii tego deseru, gdyż we Włoszech istnieje wiele teorii na ten temat. Jedna z ciekawszych mówi o tym, że w Wenecji serwowano tiramisu kochankom jako afrodyzjak. Przepisów na ten deser też jest co najmniej kilkadziesiąt. Jednak podstawowa receptura zawiera zawsze serek mascarpone, dobrej jakości jajka, np. takie jak od Kurki Wolnej, nasączone kawą biszkopty i kakao do posypania. Najczęściej dodajemy również coś alkoholowego do smaku, np. likier amaretto lub o innym ulubionym smaku. Niektórzy tiramisu przygotowują tradycyjnie w prostokątnej lub okrągłej formie na ciasto i pokrojone kawałki serwują na talerzykach, inni wykorzystują szklanki lub przezroczyste pucharki deserowe. Taki sposób podania pięknie eksponuje warstwy kremu przełożone na zmianę biszkoptami. Jedno jest pewne – ważne, żeby deser był schłodzony! Do tego jednak, nie musimy nikogo przekonywać podczas upałów.

 

Tiramisu to tak lubiany deser, że powstały liczne wariacje na jego temat. Możemy na przykład przygotować wersję podstawową z dodatkiem truskawek czy bananów. Niektórzy zamiast kakao posypują tiramisu wiórkami gorzkiej czekolady. Bez względu na dodatki jego kulinarną siłą jest połączenie lekkiego kremu i rozpływających się biszkoptów – taki smak nigdy się nie znudzi!

 

TIRAMISU

Składniki na 10 porcji:

500 g serka mascarpone

100 g cukru pudru

3 jajka

200 ml śmietany 36%

1 ½ szklanki zaparzonej mocnej kawy

40 ml likieru cointreau

Biszkopty

Kakao do posypania deseru

 

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone, a następnie całość połączyć z bitą śmietaną. Likier wymieszać z kawą, powstałym roztworem nasączyć biszkopty. Masę przełożyć biszkoptami. Przed podaniem deser posypać kakao.  

 

 

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    uwielbiam ten deser :)
  • 0
    20140823_140425
    Opublikowano

    naturalnablondynka

    ja do swojego teramisu dodaje truskawki , i chili paprykowe
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    uwielbiam tiramisu ! :)

Dodaj komentarz