Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_68601726_s

Pora na pomidora

Sierpień to czas bogaty w plony, szczególnie te warzywne. W sierpniu warto zatem zainspirować się kulinarnie tym co naturalnie najlepsze – pomidorami. Koktajlowe, rzymskie czy okrągłe to niemal obowiązkowy punkt na codziennej liście zakupów dla wielu Polaków.

Szczególnie drobne pomidory jak czereśniowe, koktajlowe czy śliwkowe smakują  dobrze przez cały rok. Jednak większe pomidory poza sezonem zazwyczaj smakują „papierowo”. Dlatego też tak lubimy pomidory z polskich upraw, kiedy jest na nie sezon. Uwielbiane są szczególnie aromatyczne i mało wodniste pomidory malinowe czy te największe – bycze serca.

 

3 zasady przechowywania pomidorów

Smak i aromat pomidorów ma ścisły związek ze sposobem przechowywania. Oto 3 porady jak prawidłowo przechowywać pomidory:

  •          temperatura pokojowa
  •          miejsce nienasłonecznione
  •          szypułką do góry

 

Pomidory od kuchni

                                                                                                                                                                            Solo

Pomidory doskonałe są na surowo - z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego i bazylii mogą być wspaniałym dodatkiem do dania głównego, jak i lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem pożywnej mozzarelli mamy sałatkę caprese, która może być doskonałym pomysłem na zdrową kolację. Polska kuchnia ma „swoją wersję” włoskiego caprese - ze śmietaną i cebulą. No i pomidor to często apetyczne zwieńczenie tradycyjnej kanapki.

Na ciepło

Wśród potraw z przetworzonych pomidorów królową jest polska pomidorówka – uwielbiana przez wszystkich, nawet przez tych najmłodszych. Znajduje się nawet na drugim miejscu na liście ulubionych zup Polaków.

Oczywiście w pomidorowym zestawieniu nie mogło zabraknąć amerykańskiego wynalazku, jakże pysznego keczupu! Pomidory przetworzone na postać esencjonalnej pasty to oczywiście dodatek do dań kuchni włoskiej i dań takich jak pizza czy bolognese.

Pomidory można też grillować czy faszerować, co jest jeszcze mało popularne, ale warte zainteresowania.

 
   

Źródło: Wiki Commons

Suszone

Pomidory suszone, a następnie zalane oliwa lub olejem są coraz popularniejsze w koszyku polskich konsumentów. Idealne do sałatek i dań na ciepło. Szlachetne w smaku, ale też zupełnie inne. Wprowadzają nowy, oryginalny smak do wielu tradycyjnych potraw. 

 

 

Kolumb, Bona i… pomidor

Pomidory to oczywiście doskonały smak i uniwersalne zastosowanie w kuchni polskiej, a przede wszystkim kuchni włoskiej, która bez pomidorów po prostu by nie istniała. Pomidory, podobnie jak większość znanych dziś warzyw, dotarły do Europy wraz z Krzysztofem Kolumbem, które przywiózł z Ameryki Południowej. Natomiast w Polsce pomidory znalazły się też jak większość warzyw - dzięki królowej Bonie.  Początkowo zachwycano się ich urodą i traktowano jako roślinę ozdobną a do tego trującą. Jednak odkrycie kulinarnych właściwości tego warzywa zmieniło niejedną polską kuchnię.

 

Zdrowo i lekko

Pomidory nie dość, że są smaczne, to jeszcze niskokaloryczne i zdrowe. Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C oraz witaminy z grupy B, a także potasu. Są po prostu dobre na co dzień! Natomiast osławiony likopen – odgrywa ogromną rolę jako antyutleniacz, który działa przeciwnowotworowo. Co ciekawe wszelkie przetwory z pomidora jak sok, przecier czy keczup zawierają likopenu więcej niż surowy pomidor. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


AROMATYCZNA BRUSCHETTA ORAZ GRISSINI Z SZYNKĄ PROSCIUTTO Doradca Smaku

Komentarze

  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Bardzo fajny wpis i super przepisy ;)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Bardzo lubię pomidory, szkoda że już się kończą w mojej szklarni

Dodaj komentarz