Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_67792533_s

Bakłażan letnią porą

Gdy z nieba leje się żar, a my szukamy schronienia od upałów często nie mamy ochotę na sycące, mięsne dania obiadowe. Możemy wtedy pomyśleć o lekkim daniu warzywnym, np. z bakłażanem, marchwią wzbogaconym orientalnym sosem słodko-ostrym.  

 

 

Krok 1 – lista zakupów

1 średni bakłażan

1 mała marchew

1 czuszka (ostra papryczka)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka miso (pasty ze sfermentowanej soi)

1 łyżeczka oleju sezamowego

olej do smażenia

 

Krok 2

Bakłażana umyj, pokrój na kawałki i przełóż do miski z zimną osoloną wodą, dzięki czemu pozbędziesz się goryczki.  

 

Krok 3

Po 10 minutach bakłażana wyjmij z wody i osusz ręcznikiem kuchennym.

 

Krok 4

Marchewkę obierz, z czuszki usuń gniazdo nasienne.

 

Krok 5

Pokrój warzywa w cienkie paseczki.

 

Krok 6

Sos sojowy wymieszaj z cukrem, pastą miso i ok. 3 łyżkami wody.

 

Krok 7

Na patelni rozgrzej oleje (zwykły i sezamowy), dodaj imbir i posiekany czosnek.

 

Krok 8

Następnie dodaj kawałki bakłażana, marchew i paprykę.

 

Krok 9

Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos, wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.

 

1

Łukasz Konik

Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Jego kulinarną miłością jest kuchnia francuska, a wielką pasją - kuchnia molekularna. Redaguje własną rubrykę o tematyce gastronomicznej w czasopismach kulinarnych i na portalach gastronomicznych.

 

 

 

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    fajny przepis,będę musiała wypróbować

Dodaj komentarz