Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_45512688_xs

Słodki smak lata

Lato to nie tylko czas wakacyjnej przerwy, słoneczne dni i wytęskniony urlop. Lato to także obfitość kolorów, smaków i zapachów, na które czekamy cały rok. Truskawki, maliny, czereśnie, poziomki, wiśnie, porzeczka, jagody- teraz możemy najadać się nimi do woli, więc warto użyć ich, by wyczarować kilka przysmaków, których wspomnienie osłodzi niejedno jesienne popołudnie.

 

 

Jednym z dobrodziejstw lata są owoce czerwonej porzeczki, które posiadają nie tylko właściwości zdrowotne ale i pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a zawarte w nich witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie. W sezonie na te owoce warto zrobić kruchą tartę z  warstwą budyniu, kwaskowatej porzeczki i słodkiej bezy. Jej przygotowanie zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcieramy palcami lub siekamy nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodajemy żółtka i łączymy składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczamy je, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formę na tartę smarujemy grubą warstwą masła. Ciasto rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i wylepiamy nim spód i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem i formę wstawiamy do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ją specjalnymi ceramicznymi kulkami albo po prostu suchą fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, w którym temperaturę zmniejszamy do 170 stopni C. W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń, a po wyjęciu spodu z piekarnika zaczynamy przygotowywać bezę. W przypadku bezy nie bez znaczenia jest jakość użytych do jej zrobienia jajek, dlatego warto użyć tych najlepszych, od kur z chowu wolnowybiegowego, takich jak od Kurki Wolnej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając białka tak by były sztywne i błyszczące. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Na upieczony spód wykładamy budyń, czerwoną porzeczkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawiamy temperaturę na 60 stopni z termoobiegiem i suszymy bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Przed pokrojeniem studzimy.

 

Lato to nie tylko smak porzeczki ale i soczystych i aromatycznych malin, które zawierają sporo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. W sezonie na te owoce pozycją obowiązkową w naszym menu powinien być delikatny i puszysty sernik z malinami.  Przygotowujemy go bez podpiekania spodu i bez specjalnego przygotowywania owoców, wszystkie warstwy pieczemy po prostu jednocześnie. Zaczynamy oczywiście od zrobienia kruchego ciasta. Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy, dodajemy jajko i szybko zagniatamy składniki w jednolite ciasto, które następnie schładzamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno tortownicy  wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do miski wkładamy twaróg, ricottę, cukier, budyń śmietankowy i ekstrakt waniliowy. Miksujemy wszystko na średnich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylepiamy spód oraz ok. 2 cm boków. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu rozsypujemy maliny i posypujemy je przez sitko mąką ziemniaczaną.  Bezpośrednio na ciasto rozsypujemy startą na tarce resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Latem prawie w każdym lesie znaleźć można jagody. Gdy granatowoczarne owoce dojrzewają, są doskonale widoczne zarówno na słonecznych polanach, jak i w cienistych leśnych zakątkach. Nie trzeba wiele wysiłku, żeby zebrać ich tyle, by przygotować coś pysznego. Nie dość, że genialnie smakują to mają też dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Stosuje się je przy zatruciach pokarmowych ponieważ skutecznie łagodzą bóle brzucha i nudności. Obniżają również poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą. Dlatego też na późne wakacyjne śniadanie lub podwieczorek warto przygotować puszyste placki z jagodami.  Jogurt naturalny mieszamy z najlepszej jakości jajkami i cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione. Przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

 

 

Z jagód, malin i borówek amerykańskich możemy przygotować fantastyczny chłodnik owocowy z dodatkiem listków świeżej mięty, słodkiego wina i mrożonego jogurtu naturalnego. Niezwykle prosty do przygotowania i idealny na letnie upały. Wszystkie owoce miksujemy z miętą i kilkoma łyżkami wina, przecieramy przez sitko i dobrze schładzamy w lodówce. Podajemy z kosteczkami mrożonego jogurtu, ulubionym sorbetem albo po prostu ze schłodzonym jogurtem. Posypujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Do chłodnika możemy użyć innych ulubionych owoców, na które  akurat jest sezon, np. porzeczek, wiśni, czereśni czy truskawek.

 

Chwilo trwaj!

 

Komentarze

  • 1
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    lato właśnie lubię za owoce :) lubię wszystkie,jedynie nie przepadam za jeżynami.Świeżych jeżyn raczej nie zjem,ale przetwory i ciasta,to bardzo chętnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    tarta jest obłędna; kombinacja malin/jagód/borówek to gwarancja sukcesu

Dodaj komentarz