Aktualności Doradcy Smaku

ogorki-male

ABC Przypraw: Ogórki małosolne w 3 dni

Któż nie zachwyca się tradycyjnym smakiem ogórków kwaszonych i sezonowych ogórków małosolnych! Ogórki kwaszone i małosolne świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy po prostu przekąska. Sekret tej kulinarnej specjalności kuchni polskiej tkwi w starannej recepturze opartej na świeżych ogórkach, odpowiednio dobranych proporcjach przypraw takich jak: chrzan, koper, gorczyca biała, czosnek oraz klasycznej zalewie solnej.

Ogórki małosolne są lekko słone i chrupiące, po wyjęciu ze słoika wyglądają właściwie tak jak ogórki kiszone, jedynie ich środek ze względu na krótki czas kiszenia pozostaje nieprzeźroczysty. To nasz polski klasyk, który bardzo szybko można przyrządzić w domu. Ogórki małosolne potrzebują zaledwie 3 dni, by w zalewie uzyskać idealny smak, natomiast ogórki kwaszone powinny być przechowywane w chłodnym miejscu przez kilka tygodni (ok. 20 dni).

Prosty przepis oraz gotowa receptura sprawią, że nawet nowicjusze w sztuce domowych przetworów poradzą sobie doskonale, a tak samodzielnie przyrządzone ogórki będą smakować jak od mamy. 

By przyrządzić ogórki kwaszone i małosolne potrzebujemy 3 kg ogórków gruntowych, następnie należy przygotować zalewę, rozpuszczając sól (2 łyżki na 1 l wody). Do słoików o pojemności 1 l należy wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat. W każdym ze słoi umieścić najlepiej pionowo umyte ogórki, a następnie zalać je przygotowaną wcześniej solną zalewą. Tak przygotowane słoje przykryć ściereczką lub talerzykiem. Ogórki małosolne będą gotowe już po ok. 3 dniach. Aby otrzymać ogórki kwaszone, należy szczelnie zakręcić słoiki i pozostawić w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Opakowanie Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat wystarcza na przygotowanie około 6 słoików o pojemności 1 l.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    u mnie w domu wszyscy wolimy kiszone,i takie też robię :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Jagienkajagienka

    Lepsze są kiszone.

Dodaj komentarz