Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_80537279_s

Ogórek + mięta = orzeźwienie w upały

Ogórek nieodłącznie kojarzony z wszelkiego rodzaju sałatkami czy mizerią, od niedawna zajmuje topowe miejsca na listach orzeźwiających napojów.

Grunt, że świeży

Ogórek, choć składa się przede wszystkim z wody, ma swój własny delikatny smak. O wiele intensywniejszy jest aromat świeżo obranego warzywa. Ogórek jest szeroko dostępny i tani, a ten nasz polski z gruntu smakuje wybornie.

Nowoczesna kuchnia poleca łączyć go z równie odświeżającą świeżą kolendrą czy miętą. Świetnie podkreślają one walory tego warzywa i nadają mu niecodziennego charakteru.

Nie tylko mizeria

Świeży smak ogórka znajduje uznanie w wakacyjnej kuchni szczególnie, kiedy rządzą upały. Choć w polskiej kuchni ogórki kojarzą się niemal tylko z mizerią czy jako plasterek dekorujący kanapkę, warto docenić ten smak, niską kaloryczność i nawadniające właściwości, szczególnie podczas fali upałów.

W kuchni polskiej ogórek jest często dodawany do sałatek, szczególnie na bazie świeżych warzyw. Jest obowiązkowym składnikiem choćby sałatki greckiej czy greckiego sosu czosnkowego – tzatzyki. Ogórek jako pełne wody warzywo, a do tego o odświeżającym smaku sprawia, że to doskonała baza do lekkiego, wakacyjnego chłodnika, który doprawiony miętą lub kolendrą będzie ciekawym urozmaiceniem na lunch w upalny dzień czy lekką kolację w gorący wieczór. Ogórek to świetna przekąska zamiast paluszków czy chipsów. Obrane i pokrojone w słupki ze szczyptą soli zostaną zjedzone równie szybko jak tradycyjna mniej zdrowa słona przekąska.

Alternatywnym sposobem wykorzystania ogórka jest orzeźwiający napój. Plasterek ogórka dodany do szklanki wody nada jej intrygujący i orzeźwiający smak.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


INDYJSKI CHŁODNIK Z OGÓRKA

AROMATYZOWANY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

 

Składniki:

200 g świeżego ogórka

250 ml jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

10 listków mięty

Sok z 1 limonki

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem świeżej mięty.

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ten chłodnik musi być bardzo smaczny :)
  • 0
    20151106_180026
    Opublikowano

    Konczi

    dla mnie idealne połączenie :))
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    połączenie super. Piłam kiedyś drinka z ogórkiem i miętą, świetny smak ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    magda1976

    Bardzo lubię chłodniki
  • 0
    image201604240005
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    mmm bardzo podobne do raity :)
  • 0
    20150517_195210
    Opublikowano

    agaK.

    I kiedyś gdzieś czytałam, że ogórek ma nawet w upały temperaturą wewnątrz nawet 2 stopnie niższą niż temperatura otoczenia, co dodatkowo zwiększa jego walory chłodzące.

Dodaj komentarz