Aktualności Doradcy Smaku

original

Marynowanie z Robertem Sową: Marynowane plastry tuńczyka

MARYNOWANE PLASTRY TUŃCZYKA W CZARNYM PIEPRZU Z SAŁATKĄ ZE ŚWIEŻYCH KIEŁKÓW Z BIAŁĄ RZEPĄ


 

1

 

Składniki dla 2 osób:

200 g świeżego tuńczyka

 

Marynata:

2 łyżki sosu worcester

Grubo mielony czarny pieprz Prymat

Sok z cytryny

Oregano Prymat

 

40 ml oliwy z oliwek

50 g mieszanych kiełków słonecznika i soi

½ łyżki marynowanego imbiru

1 łyżka upalonych na patelni białych ziaren sezamu

100 g białej rzepy

½ mango

¼ melona gallo

2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego

¼ szklanki sosu sojowego

japoński chrzan wasabi do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyka zamarynować w sosie worcester i soku z cytryny, delikatnie obtoczyć w czarnym pieprzu z dodatkiem oregano, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.

W rondelku gotować sos sojowy do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodać miód, sok z cytryny, imbir i wasabi. Całość gotować przez chwilę, a następnie odstawić do wystudzenia. Tuńczyka wyjąć z zamrażarki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dużym płaskim talerzu. Centralnie na tuńczyku ułożyć sałatkę z kiełków i pokrojonych w paseczki owoców, doprawioną oliwą i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowane danie skropić emulsją miodowo-sojową. Podawać z cząstkami cytryny i ziarnami sezamu.


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz