Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_33431928_s

Grillowy przewodnik - marynowanie

Gotowanie i kulinaria to nadal jeden z ulubionych tematów zarówno w telewizji, w prasie, jak i w mediach społecznościowych. Uniwersalność i powszechność tego tematu wynikają z prostego faktu – jeść lubi każdy. A grillować – niemal wszyscy!

Jak mówią eksperci kulinarni – lepsze jest jakiekolwiek marynowanie od żadnego. Czas w kwestii marynowania ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku potraw, które chcemy zaserwować. Marynowanie to początkowy i niezwykle ważny etap przygotowania mięs i warzyw do wrzucenia na ruszt. Ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku potraw. Im dłużej marynujemy, tym smak będzie głębszy, bardziej wyrazisty, a mięso pozostanie kruche i soczyste. Jeśli nie mamy gotowej marynaty, wystarczy olej z przyprawami, ewentualnie musztarda lub miód dla urozmaicenia smaku. 

Czas marynowania jest równie ważny, jak sam dobór składników marynaty i zależy od rodzaju produktu:

  • Mięso – 1-2 godziny to minimum czasu, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw. Jednak pozostawione w marynacie na 12-24 godzin będzie smakować perfekcyjnie. Mięso najlepiej marynować w lodówce, jednak przed grillowaniem należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  • Ryby i owoce morza - wystarczy marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub 2 godziny w lodówce. Oczywiście, można je marynować nawet 2 doby.
  • Warzywa - można je marynować krócej – od 10 minut do 2 godzin.

 

Marynowanie – wiele dróg do doskonałości

  • Marynaty gotowe

Marynaty w płynie klasyczna, szlachecka i pikantna Prymat to wygodny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych. Dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się proste i wygodne. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miały smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie kruche i soczyste. Jedno opakowanie marynaty w płynie wystarczy na zamarynowanie 500 g mięsa! Marynaty dostępne są także w formie sypkiej, które wystarczy połączyć z ulubionym olejem czy oliwą.

  • Własne receptury

Coraz więcej osób docenia dobry smak przygotowywanych potraw, dba o ich odpowiednie zbilansowanie, zwraca uwagę na jakość oraz składniki. Dlatego też chętnie eksperymentujemy w kuchni, szukamy nowych pomysłów i ciekawych rozwiązań, które pomogą stworzyć nie tylko pyszne, ale też wyjątkowe danie. Stąd tak chętnie sięgają po przyprawy jednorodne, dzięki którym można przygotować samodzielnie skomponowane mieszanki zgodne z własnymi upodobaniami kulinarnymi i poczuć się jak mistrz kulinarny.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    przed grillowaniem marynuję mięska i warzywka :)

Dodaj komentarz