Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_46255445_xs

Temperatura ma znaczenie….

Smaczne potrawy to efekt połączenia dobrej jakości składników oraz aromatycznych ziół i przypraw. Jednak na finalny efekt udanego grillowane ma wpływ także…. temperatura. Odpowiednio dobrana moc żaru zagwarantuje, że nasze steki, ryby czy warzywa będą dobrze ugrillowane, a zarazem odpowiednio kruche i soczyste.

BARDZO GORĄCY ŻAR

Rozżarzony do czerwoności węgiel ma najwyższą temperaturę i jest idealny do zrumienienia potraw, czy też zamknięcia smaków. Na bardzo gorącym żarze można grillować chude mięso i ryby, które szybko się pieką.

GORĄCY ŻAR

Pokryty warstwą popiołu węgiel zaczyna dawać niższą temperaturę. Na takim żarze można grillować drób, chude medaliony z wieprzowiny, dzwonka ryb czy szaszłyki z krewetek oraz warzywa. Jeśli potrawy zaczynają się, przypalać warto przesunąć je na brzeg grilla, gdzie temperatura jest nieco niższa.

UMIARKOWNIE GORĄCY ŻAR

Kiedy węgiel zaczyna się tlić, kawałki węgla pokrywa już gruba warstwa popiołu, węgiel nie jest rozgrzany do czerwoności, a nad rusztem możemy trzymać rękę, oznacza to, że żar nie jest już bardzo gorący. Umiarkowanie gorący żar jest idealny na podgrzewanie warzyw i owoców. A w powstałym popiele można też piec ziemniaki (ok. 1-2 h) jak w ognisku.

 

 

GRILLOWANIE BEZ POKRYWY

Grillowanie bez pokrywy wymaga przede wszystkim czujności. Stały dostęp tlenu sprawia, że grill pali się mocno i szybko.  Łatwo zatem spalić potrawy, ponieważ sączący się tłuszcz wznieca siłę ognia. Plusem grillowania w wysokiej temperaturze jest szybkie zamknięcie porów mięsa, zatem i zatrzymanie soków i smaku. 

GRILLOWANIE Z POKRYWĄ

Grillowanie z pokrywą to przede wszystkim większe opanowanie ognia, jego temperatury i czasu pieczenia. Specjalne otwory w pokrywanie pozwalają na regulację temperatury - jednak do tego celu najlepiej zaopatrzyć się w rękawice ochronne, aby nie poparzyć się buchającym żarem. 

Jeśli chcemy ugrillować większe kawałki mięsa, choćby udka z kurczaka, żeberka czy całe ryby w całości, wówczas koniecznie grillujmy pod pokrywą. Ponadto przykrycie pokrywą nie wymaga obracania potraw, a przynajmniej nie tak częstego jak w przypadku grillowania bez pokrywy, ponieważ temperatura krąży i równo opieka potrawy z każdej strony. 

 

ZWIĘKSZANIE TEMPERATURY

Wystarczy otworzyć pokrywę, zdjąć ruszt, strzepnąć nadmiar popiołu z węgielków. Jak? Chwyć węgielki w szczypce i uderz nimi o ściankę grilla, aż popiół opadnie. Węgiel należy ponownie usypać w kopczyk. Jeśli w pokrywie są otwory wentylacyjne, można je otworzyć, aby udostępnić tlen niezbędny do spalania.

ZMNIEJSZANIE TEMPERATURY

Jeśli chcemy obniżyć temperaturę, możemy rozgrabić węgiel w palenisku. Innym sposobem jest odcięcie dostępu powietrza, np. poprzez przykrycie paleniska pokrywą czy zamknięcie otworów wentylacyjnych.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz