Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_56798395_s

Jak rozpalić grilla. Skutecznie i bezpiecznie

Rozpalanie grilla węglowego do dla początkujących może stanowić wyzwanie, a nawet pewną trudność. Natomiast wystarczy zastosować kilka prostych zasad, a szybko nauczymy się rozpalić grilla tak, aby szybko osiągnął odpowiednią temperaturę.

 

Rozpalamy grilla!

  1. Grill należy ustawić na równej powierzchni, najlepiej w miejscu osłoniętym od wiatru, aby dym nie kierował się na naszych gości.
  2. Nie ustawiajmy grilla np. pod namiotem. Wybuch płonienia może być szczególnie groźny.
  3. W palenisku ułóżmy jedną s węgla lub brykiety, jeśli grillowanie ma trwać krótko. Jeśli planujemy grillowanie dla większej liczny osób dajmy dwie warty węgla, który należy ułożyć w kopczyk.
  4. Do rozpalania grilla najlepiej zastosować ilość rozpałki zgodnie z instrukcją producenta.
  5. Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która przyspiesza rozpalenie się węgla. Jeśli nie posiadamy dmuchawy, wystarczy machanie gazetą.
  6. Po 5-10 minutach część węgla zacznie się palić, wówczas należy rozgarnąć rozpalone węgle szczypcami, uważając, aby się nie poparzyć.
  7. Grillowanie można rozpocząć, gdy węgiel dobrze się rozżarzy, a na wierzchu zbierze się warstwa popiołu.
  8. Przed rozpoczęciem grillowania warto posmarować ruszt olejem – zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.
  9. Przed smażeniem warto dodać do węgla gałązki jałowca lub innych ziół, wówczas potrawy nabiorą wspaniałego aromatu.
  10. Opał i akcesoria oraz przyprawy i sosy powinny znajdować się w zasięgu ręki.

 

Brykiet czy węgiel?

Do tradycyjnego grillowania stosujemy zwykle dwa rodzaje – węgiel drzewny lub brykiet. Każdy ma swoje wady i zalety:

  • Brykiet – to mieszanka trocin, węgla, piasku i substancji na bazie nafty. Grillowanie na brykiecie traw dłużej, ponieważ brykiet wolniej się spala. Brykiet należy palić nawet 45 minut zanim osiągnie odpowiednią temperaturę żaru.
  • Węgiel drzewny – sporządzany jest z całych kawałków drewna, nie zawiera żadnych dodatkowych substancji. Ulega całkowitemu spaleniu, osiąga też wyższą temperaturę żaru aniżeli brykiet.  W przypadku węgla drzewnego może wystarczyć 15 minut, aby żar osiągną pożądana temperaturę.
  • Drewno – z powodzeniem możemy grillować także na drewnie. Polecane są szczególnie gatunki owocowe, które odznaczają się aromatycznym dymem. Nie wolno grillować na drewnie iglaków – żywica pod wpływem ciepła może być toksyczna.

 

Kilka słów o rozpałce

W kwestii rozpałki mamy do wyboru przede wszystkim rozpałki w formie kostek lub płynie. Stara szkoła rozpalania na gazecie może stanowić ryzyko ze względu na zastosowane farby drukarskie.  Ze względów bezpieczeństwa nie wolno stosować denaturatu, benzyny czy innych łatwopalnych płynów, ponieważ grożą niekontrolowanym wybuchem. Dużym ułatwienie będą tez długie zapałki.

 

Bezpieczeństwo – to podstawa!

  1. Nigdy nie należy pozostawiać grilla bez nadzoru.
  2. Jeśli używamy podpałki do grilla, należy przechowywać ją z dala od ognia.
  3. Osoba grillująca powinna założyć długie spodnie oraz kryte obuwie, chroniące przed iskrami.
  4. Warto również założyć fartuch chroniący przed zabrudzeniami, a do jego paska przywiązać ścierkę w którą można wytrzeć ręce lub zetrzeć to, co się wyleje.

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Bardzo cenne wskazówki :)

Dodaj komentarz