Aktualności Doradcy Smaku

letnia-salatka-z-grillowanym-indykiem2

Grillowanie na lekko? To proste!

Lato to grillowanie, grillowanie to mięso… Soczysta karkówka, tradycyjna kiełbaska z musztardą czy skwierczący boczek na stałe goszczą w grillowym menu. Jednak coraz chętniej sięgamy po drób czy warzywa. Jednak indyk to nadal „egzotyka”, przynajmniej w wersji grillowej.

Dla niektórych lekkie dania z grilla to pomysł na urozmaicenie menu, natomiast dla coraz większej liczby osób lekkie posiłki to pomysł na styl życia. Pogodzenie współczesnych trendów i walki o lepszą sylwetkę nie wymaga poświęcenia w postaci rezygnacji z grillowania. Wręcz przeciwnie, to świetny sposób na pyszną i lekką kuchnię.

Na grillu można przygotować nie tylko wieprzowinę czy wykwitną wołowinę. O ile skrzydełka z grilla czy też udka nie są niczym nowym, to mięso z indyka rzadko pojawia się na grillowej uczcie. Dlaczego? Polacy ogólnie jedzą mało tego chudego mięsa, które jest bogate w białko, a do tego pyszne. Jednak nieodpowiednio przyrządzone może wydawać się zbyt suche, zapewne stąd jego mała popularność. Proponujemy kilka pomysłów na grillowanego indyka, polecamy spróbować!

Oto kilka pomysłów…

- grillując piersi z indyka, najlepiej pokroić je w paski i natrzeć marynatą przygotowaną na bazie oliwy z oliwek, czosnku i ulubionych przypraw. Potem wystarczy usmażyć je do zrumienienia na ruszcie.

- kolejny sposób to zrobienie kieszonki w pokrojonej w plastry piersi indyka i wypełnienie jej np. suszonymi pomidorami i bazylią lub serem pleśniowym.

- możemy także z mielonego mięsa indyka przygotować burgery. Mięso proponujemy doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, odrobiną oliwy i musztardą. Z mięsa uformować płaskie kotlety, grillować po 5 minut z każdej strony i gotowe.

- indyk doskonale nada się na kolorowe szaszłyki na lekko. Z dodatkiem warzyw takich jak papryka, pomidorki koktajlowe, cukinia i cebula będzie po prostu doskonałe. Oczywiście najpierw mięso indycze należy koniecznie zamarynować, aby zachowało soczystość.

Ponadto mamy kilka ciekawych pomysłów na dania z grillowanego indyka.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Rumsztyki z indyka

Składniki:

4 plastry po 20 dag z piersi indyka

Marynata:

4 łyżki oliwy

7 łyżek sosu sojowego

1 łyżka koniaku lub brandy

2 ząbki czosnku

po 1 łyżce Tymianku i Rozmarynu Prymat

½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat

 

Sos:

2 pomidory

1 łyżka octu jabłkowego

20 dag śmietany 18-procentowej

5 dag masła (zimnego)

½ łyżeczki Chili pieprz cayenne

2 łyżki oleju

sól

 

Sposób przygotowania:

Przygotować marynatę: czosnek obrać i drobno posiekać. Z oliwy, czosnku, 2 łyżek sosu sojowego, koniaku, ziół, i pieprzu sporządzić marynatę i włożyć do niej mięso na kilka godzin.

 

Przygotować krem pomidorowy: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać resztę sosu sojowego, ocet, zagotować i zmiksować. Dodać śmietaną, chwilę pogotować w odkrytym garnku. Następnie masło pokroić na drobne kawałki i stopniowo dodawać do kremu, stale mieszając. Przyprawić chili, zamieszać, trzymać w cieple, ale już nie gotować.

 

Mięso wyjąć z marynaty, lekko osączyć i piec na grillu po 5-7 min z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu mięso popieprzyć, posolić i podawać z kremem pomidorowym i grillowanymi warzywami.

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    na sam widok tych pyszności ślinka cieknie :)
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Oj to prawda,ślinka cieknie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    mistrzowskie podanie

Dodaj komentarz