Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl marynowanie z Robertem Sową: Marynowanie warzyw - przetwory

Marynowanie warzyw (przetwory)

Poniżej kilka przepisów prosto od Roberta Sowy - może tym razem przetwory z nową recepturą? A Wy z jakich przepisów korzystacie robiąc przetwory warzywne na zimę? Piszcie w komentarzach:


BOROWIKI W MIODZIE Z GOŹDZIKAMI I ZIELONYM PIEPRZEM

 

Składniki:

1 kg oczyszczonych i umytych borowików

2 łyżki soli

1 szklanka 10% octu

1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu

10 goździków

4 łyżki miodu

1 czerwona, pokrojona w plastry cebula

 

Sposób przygotowania:

grzyby parzyć w osolonym wrzątku, ok. 20 minut aż zmiękną. Odcedzić i przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Ocet gotować z taką samą ilością wody, ziarenkami pieprzu, cebulą, goździkami i miodem. Zalać grzyby i zamknąć słoiki.

 

 

GĄSKI W CZERWONYM OCCIE Z JAŁOWCEM I GRUSZKĄ

 

Składniki:

1 kg oczyszczonych i umytych gąsek jednakowej wielkości

2 obrane, twarde gruszki bez gniazd nasiennych, pokrojone w cząstki

1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

1 szklanka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka pociętych ziarenek jałowca

4 łyżki miodu gryczanego

1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania

gąski parzyć ok. 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i opłukać. Gotować wino z miodem i jałowcem, ponownie sparzyć grzyby i odcedzić. Wino nadal gotować, dodać ocet i w powstałej mieszance sparzyć gruszki. Następnie gąski włożyć do słoików, dodać gruszki i zalać lekko ostudzoną marynatą.

 

 

KURKI Z WIŚNIAMI W PORTO

 

Składniki:

750 g oczyszczonych i umytych kurek równej wielkości

2 łyżeczki soli

250 g świeżych wiśni bez pestek

1 szklanka soku wiśniowego

6 łyżek cukru

1 szklanka porto

1 szklanka wiśniowego octu winnego

 

Sposób przygotowania:

kurki gotować przez 15 minut w osolonej wodzie, po czym odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć. Sok z wiśni gotować z cukrem aż zacznie gęstnieć i sparzyć w nim wiśnie. Sparzone owoce wyjąć i odsączyć. Do wywaru dodać ocet, zagotować, następnie dodać Porto. Kurki ułożyć w słoikach, przekładając je wiśniami i zalać powstałą marynatą.

 

  

MARYNOWANE GRUSZKI Z SZAFRANEM, MIODEM I CHILI

 

Składniki:

1 szklanka soku z gruszek

6 dużych, obranych gruszek, pokrojonych w poprzek na 4 części

2 małe papryczki chilli, pokrojone w drobne paseczki

1 opakowanie szafranu

10 łyżek miodu

250 ml białego octu winnego

100 ml białego, wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

wino gotować z szafranem, papryczką chilli i połową miodu. Gruszki parzyć w winie przez ok. 1 minutę, po czym wyjąć gruszki, ostudzić i przełożyć do słoików. Sok z gruszek gotować z resztą miodu, a gdy zacznie gęstnieć dolać wywar pozostały z parzenia gruszek i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać ocet, doprowadzić do wrzenia i zalać gruszki.

 

 

 MANGO MARYNOWANE Z LIMONKAMI I MIĘTĄ

 

Składniki:

1,5 kg obranych mango bez pestek, pokrojonych w kostkę 

skóra i sok z 6 limonek

1 szklanka białego octu winnego

½ szklanki cukru

garść liści mięty

 

Sposób przygotowania:

ocet gotować z cukrem i sparzoną, pokrojoną w paseczki skórką z limonek, następnie dodać mango i gotować ok. 5 minut. Dodać liście mięty i sok z limonek i zagotować, po czym przełożyć do słoików.

 

 

 MARYNOWANE PRAWDZIWKI Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Składniki:

900 g oczyszczonych i umytych małych prawdziwków

100 g suszonych pomidorów

2 łyżki soli

1szklanka 10% octu

½ łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu

1 liść laurowy

2 łyżki cukru

1 nieduża, pokrojona w grube plastry cebula

8 ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

grzyby parzyć ok. 20 minut w osolonym wrzątku do momentu aż zmiękną. Następnie odcedzić i przełożyć do słoików. Ocet gotować z taką samą ilością wody, czosnkiem, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, ziarenkami pieprzu, cebulą, liściem laurowym i cukrem. Marynatą zalać grzyby, dokładając do słoików również suszone pomidory.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Super te marynaty
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Z takich ciekawszych : Domowe kapary wg Babcigramolki :http://www.doradcasmaku.pl/przepis/7006/domowe-kapary-wg-babcigramolki-.html Rzodkiewki marynowane z miodem : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/7009/rzodkiewki-marynowane-z-miodem-.html Wkleiłam linki bo w komentarz nie da się wpisać przepisu.

Dodaj komentarz