Aktualności Doradcy Smaku

shutterstock_62371693

Bez tego mięso straci smak i soczystość

Marynowanie to bardzo ważny element sztuki kulinarnej. Właściwe zamarynowanie mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem czy grillowaniem, ma bardzo duży wpływ na smak i aromat przyrządzanych potraw. O zaletach marynowania stale przekonują kulinarni eksperci, artykuły czy programy telewizyjne.  Dzięki marynatom mięso staje się miękkie i bardziej soczyste.

Czas marynowania to równie ważna rzecz, jak sam dobór składników marynaty. 2 godziny to minimum czasu, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw. Jednak pozostawione w marynacie na 12-24 godzin będzie smakować perfekcyjnie.

 

Jak marynować?

  • Ryby i owoce morza wystarczy marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub 2 godziny w lodówce. Oczywiście, można je marynować nawet 2 doby.
  • Podobnie warzywa - można je marynować krócej – od 10 minut do 2 godzin.
  • Mięso najlepiej marynować w lodówce, jednak przed grillowaniem należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową.

 

5 porad

  1. Przede wszystkim wszystkie mięsa, warzywa należy wcześniej marynować, aby osiągnąć lepszy smak grillowania.
  2. Delikatne ryby i mięsa grillujemy w folii aluminiowej z dodatkiem marynaty.
  3. Warto wiedzieć także, że podczas grillowania ważnym elementem jest przewracanie potrawy z obu stron i podlewanie marynatą.
  4. Natomiast pod koniec grillowania lub nawet po całkowitym upieczeniu mięsa na grillu możemy dodać na gorące mięso resztę marynaty, która dodatkowo zmiękczy i zapobiegnie wysuszeniu grillowanego przysmaku.
  5. Jeśli nie mamy gotowej marynaty wystarczy olej z przyprawami ewentualnie musztarda lub miód lub sięgnij po gotowe marynaty, np. Marynatę klasyczną, pikantną lub szlachecka Prymat.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Żeberka wieprzowe z grilla z chrzanem

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg uduszonych żeberek wieprzowych

Chrzan tarty Smak

Marynata:

1 szklanka oleju rzepakowego

2 łyżki miodu

2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat

1 łyżka Papryki słodkiej Prymat

1 łyżka Chili pieprzu cayenne Prymat

1 łyżka Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat

 

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty łączymy, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Pokrojone na kawałki uduszone wcześniej żeberka wieprzowe wkładamy do marynaty. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby w pełni przeszły smakiem marynaty. Po tym czasie żeberka grillujemy na ruszcie. Tak przygotowane mięso można podać z sosem barbecue, keczupem lub chrzanem oraz ulubioną sałatą.

Komentarze

  • 0
    s
    Opublikowano

    iskierka.ag

    Fajny pomysł. Mięsko na pewno ma świetny smak dzięki pieczeniu na grillu, a do tego jest miękkie. Ja dodaję musztardę praktycznie do każdej marynaty na grilla.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza620

    Napewno smak ich będzie boski

Dodaj komentarz