Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_77185538_s

5 pomysłów na niecodzienne smaki

Poetycko mawia się, że granicą kulinariów jest tylko ludzka wyobraźnia. Rzeczywistość pokazuje, że najbardziej lubimy to, co znamy, do czego przywykliśmy, co nie budzi obaw. A ćwiczenie kubków smakowych może niejednokrotnie zaskoczyć i to pozytywnie.

Każdy z nas ma swoje ulubione połączenia smaków – np. jeden woli schabowego z mizerią, drugi – z kapustą zasmażaną. Niemniej czasem warto wyjść poza barierę własnego poczucia bezpieczeństwa i spróbować nowych wyzwań w kulinarnym świecie. Tym razem inspiracją są niecodzienne połączenia smaków.

Z podróży po Europie i po świecie przewozimy wiele nowych smaków czy kulinarnych przepisów, które chętnie odtwarzamy w domowej kuchni. Z żywym zainteresowaniem obserwujemy największe ciekawostki, na przykład jak Szkoci jadają bułkę z chipsami, Litwini świeże ogórki z miodem, a Meksykanie – kurczaka w czekoladzie. Równolegle do łask powracają staropolskie przysmaki na przykład na śledzia w sosie piernikowym czy warzywa takie jak jarmuż, pasternak, skorzonera, topinambur….

Do mniej popularnych połączeń na pewno należą też truskawki smażone z rozmarynem i pieprzem, krem z cukinii z białą czekoladą, kurczak w sosie kawowym, karczek z bananami czy dorsz z grejpfrutem. 5 przepisów na odmienne zestawienie smaków, które są w zasięgu ręki i mogą wnieść powiew wiosny do codziennego menu.

To, co dla jednych jest smaczne, dla innych – dziwaczne. Kwestia oryginalności połączenia smaków zależy w dużej mierze od szerokości geograficznej i kulturowych doświadczeń. Warto spróbować nawet najdziwniejszych zestawień, aby wyrobić sobie własne zdanie.

O jakich jeszcze ciekawych połączeniach słyszeliście? A może sami próbowaliście?

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


TRUSKAWKI SMAŻONE Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM

 

Składniki dla 10 osób:

500 g świeżych truskawek

300 g cukru

2 pomarańcze

Sok z 2 pomarańczy

3 gałązki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.

Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze

  • 0
    10410966_678113462281236_7455861174554495752_n
    Opublikowano

    Kuchnia Marty

    Super wpis! Na pewno skorzystam. Foodpairing zaczął mnie ostatnio interesować, próbowałam szaszłyczków z truskawek nadziewanych parmezanem, truskawek z zielonym ogórkiem. Lubię też połączenie owoców morza i owoców :)

Dodaj komentarz